Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke kant van de weg moet een voetganger lopen

Vraag gesteld door Rinus68 op 4 mei 2018

Heb vaak meningsverschil over voetganger buiten de bebouwde kom

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt aan welke kant van de weg een voetganger buiten de bebouwde kom zou moeten lopen.

Als u langs de weg loopt, mag u zelf beslissen of u links of rechts loopt. De wet geeft hier geen uitsluiting meer over. U bent buiten de bebouwde kom niet verplicht om links van de weg te lopen als een voet- of fietspad ontbreekt. Het zal veelal van de weg zelf afhangen wat de meest veilige kant is om te lopen.

 

Reacties

H. van Zwam

Auteur - 12 januari 2023

Links lopen is (vooral in het donker) veiliger, je kunt het tegemoet komend verkeer zien aankomen en eventueel een stap op zij doen. Dit werd onderwezen op de lagere school in 1958.

Annemiek

ANWB Expert - 17 januari 2023

Links lopen kan inderdaad in bepaalde omstandigheden de voorkeur hebben, maar niet altijd. Als voetganger heeft u, als een trottoir én (brom)fietspad ontbreekt, de keuze om links of rechts van de rijbaan te lopen. Wettelijk is dit niet meer geregeld. Het hangt af van de omstandigheden van het geval of link of rechts lopen het meest veilig is. In een bocht in de weg naar links kan het bijvoorbeeld veiliger zijn om rechts te lopen, zodat u de bocht kunt overzien. In andere gevallen kan het weer veiliger zijn om links te lopen zodat u het verkeer aan ziet komen. De omstandigheden van de weg zijn dan bepalend.