Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelindicator Peugeot 108 / Toyota Aygo / Citroen C1 werkt niet goed

Vraag gesteld door Zoeff op 17 november 2017

Ik heb een Peugeot 108 Premiere (bouwjaar 09-2014) en deze is uitgerust met een schakelindicator. Boven de 90 km/h en in de hoogste versnelling, geeft de indicator aan dat je moet terugschakelen, wat niet klopt dus. Het probleem doet zich niet elke rit voor, maar wel heel vaak. Ik heb dit probleem voorgelegd aan de Peugeot dealer en aan de importeur en beiden geven aan dat het een producteigenschap is. Nieuwe auto's (bouwjaar 2017) van dit model zouden deze "problemen" ook hebben. Nu vind ik het dus storend dat dit lampje (vooral in het donker erg zichtbaar) steeds weer oplicht. Ik heb gevraagd of ze de schakelindicator kunnen uitprogrammeren, maar dit is helaas niet mogelijk. De Peugeot dealer geeft aan dat ze de lampjes eruit kunnen halen of met zwarte tape kunnen afplakken. Wat vinden jullie hiervan? Ik ben niet zo'n voorstander van het afplakken of verwijderen van lampjes. Onderstaand bericht heeft de Peugeot importeur mij gestuurd:

Naar aanleiding van ons gesprek van afgelopen vrijdag kan ik alleen mededelen dat de schakelindicator NIET uit te schakelen is. Niet handmatig en ook niet in de BSI.

Zoals we hadden besproken en de dealer aan u ook al te kennen heeft gegeven, is het aangeven door de schakelindikator van een melding bij hogere snelheid inderdaad een product eigenschap. Ik heb nogmaals gevraagd bij onze interne technische dienst of dit uit te zetten is in de centrale BSI van de auto. Dit kan niet.

De overheden willen een verlaagde uitstoot van CO2. Hierdoor worden steeds meer voertuigen met deze functie uitgerust om een meer optimaal en zuinig rijden te waarborgen. Het komt voor, zoals in uw 108, dat de functie andere waarden aangeeft.

Ik hoop hiermee het een en ander te hebben kunnen verduidelijken.

Ik wens u ondanks het onaangename lichtje dat gaat branden nog veel en vooral veilig rijplezier.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een probleem met de schakelindicator van uw Peugeot 108. Deze indicator zou aangeven in de hoogste versnelling en bij een snelheid van boven de 90 km/u dat u terug moet schakelen. Volgens de importeur en de dealer betreft het een producteigenschap en is dit niet aan te passen.

Over het verschijnsel dat de schakelindicatie bij een hogere snelheid aangeeft dat u moet terugschakelen, hebben we nog niet eerder berichten ontvangen van leden.

Terugschakelen terwijl u in de hoogste versnelling zit bij een hogere snelheid zou geen producteigenschap genoemd kunnen worden, maar dit zou nog getest kunnen worden door het met een vergelijkbare auto te testen onder dezelfde rijomstandigheden en na te gaan of dit verschijnsel zich dan ook voordoet.

Het lastige in deze is dat het schakeladvies wordt gegeven aan de hand van diverse factoren, zoals de belading van de auto, het rijgedrag van de bestuurder en bijvoorbeeld een hellend vlak op de weg. Het is nu niet te zeggen onder welke precieze omstandigheden de indicatie om terug te schakelen wordt gegeven.

Ik kan daarom niet vaststellen of er sprake is van een gebrek, maar als de schakelindicator structureel onjuiste indicaties geeft, dan mag u van de verkoper verwachten dat er wordt gezocht naar een passende oplossing en reparatie.

Het systeem is niet uit te schakelen en dus is het de vraag of - in het geval van reparatie - de storende factor van de indicator wordt weggenomen. In dat geval kunt u daarnaast overwegen of het afplakken van de lampjes voor u wellicht een betere oplossing is.

Als er sprake is van BOVAG-garantie, dan heeft u de mogelijkheid om het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Zij kan een bindende uitspraak doen.