Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Puntenrijbewijs Duitsland

Vraag gesteld door Enrico1992 op 2 juni 2017

Goedendag, Hoe kom ik erachter hoeveel punten er op dit moment op mijn rijbewijs staan geregistreerd? En hoe worden deze berekend? Ik ben 2x geflitst in een tunnel in Dusseldorf (max 70 km/h) binnen kwartier 1 keer 80euro 22 km/h te hard en 1x 400 euro 44 km/u te hard. (ik was verdwaald en had haast, stom stom..) Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer ik teveel punten krijg op mijn rijbewijs? Ik ben beginnend bestuurder(nog geen 5 jaar mijn rijbewijs) Alvast bedankt. Gr Enrico

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een beginnersrijbewijs en bent in Duitsland twee keer geflitst. U vraagt zich af hoe u erachter komt hoeveel strafpunten er op rijbewijs geregistreerd staan. Daarnaast wilt u weten hoe de strafpunten worden berekend en wat de gevolgen zijn van te veel strafpunten op uw rijbewijs.

Beginnersrijbewijs

Ik ga er vanuit dat u in het bezit bent van een Nederlands beginnersrijbewijs. Dat betekent dat u na de tweede verkeersovertreding en toekenning van het tweede strafpunt uw rijbewijs wordt ingevorderd. Het gevolg daarvan is dat u een rijvaardigheidsonderzoek moet afleggen bij het CBR. Uiteraard voor eigen rekening. Indien dit onderzoek niet wordt afgelegd, zal het rijbewijs ongeldig worden verklaard. Er zal opnieuw een rijexamen afgelegd moeten worden als u weer wilt gaan rijden.

Eerste strafpunt voor 1 oktober 2014?

Sinds 1 oktober 2014 gelden er strengere regels voor het beginnersrijbewijs. Heeft u voor die datum uw eerste strafpunt gekregen? Dan gelden de oude regels en moet u uw rijbewijs inleveren na 3 strafpunten.

Toekennen strafpunt

Er kunnen alleen strafpunten worden opgelegd als de politie u heeft aangehouden. Een strafpunt op kenteken is dus niet mogelijk. Altijd moet geconstateerd worden dat de beginnende bestuurder daadwerkelijk het voertuig bestuurde. De flitsovertredingen uit Duitsland worden niet meegerekend voor het toekennen van eventuele strafpunten in Nederland.

Verkeersovertredingen en strafpunten beginnersrijbewijs

U kunt strafpunten krijgen als:

1. u gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer;

2. u een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht;

3. u bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur;

4. u op autosnelwegen meer dan 40 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan;

5. u de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan.

Opvragen strafpunten

U kunt strafpunten op uw rijbewijs opvragen bij het parket: Regionaal of speciaal kantoor van het Openbaar Ministerie in uw regio.***

Reactie van Marika Oliviera:

In aanvulling op mijn eerder gegeven antwoord hierbij nog nadere informatie over het strafpuntensysteem in Duitsland.

Het stafpuntensysteem in Duitsland geldt ook voor buitenlanders. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend. Voor lichte overtredingen wordt 1 punt gegeven. Bij zwaardere overtredingen worden 2 of 3 punten gegeven.

Bij 8 punten volgt een rijontzegging. De punten kunnen na verloop van tijd worden kwijtgescholden. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Het aantal punten kan (met één punt) worden verlaagd door vrijwillig (en op eigen kosten) deel te nemen aan een cursus (Fahreignungsseminar). Deze cursus is vergelijkbaar met de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) in Nederland.

Bij de Kraftfahrt-Bundesamt te Flensburg kunt u informatie opvragen over de geregistreerde strafpunten.