Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kat in de zak gekocht

Vraag gesteld door Absie op 2 februari 2015

Binnen 1 maand na aankoop van een occasion bij een garage, waarop geen garantie meer was, zijn er voor 800 euro aan noodzakelijke reparaties ontstaan, waaronder een lekke radiator, een defecte startmotor, een defecte stappenmotor, lek in dak, kapotte achteruitverwarming en een lek ventiel. De garagehouder was op de hoogte van mijn krappe budget en heeft toch deze auto verkocht, en wil geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Is daar nog iets aan te doen? Het gaat om een peugeot 206, uit 2000 waarvoor 1500 is betaald, met inlevering van de oude auto, een volkwagen polo. DANk u!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De verkoper moet melden wat hij over de auto weet en de koper heeft een onderzoeksplicht. De vraag is dus of de verkoper op de hoogte was van de problemen en wat u aan onderzoek heeft gedaan.

De door u omschreven problemen zijn echter niet bijzonder voor een 15 jaar oude auto.

 ***

Reactie van Cathy Lutgert:

Ook bij een oudere auto mag u verwachten dat de auto geschikt is voor normaal en veilig gebruik. Echter de gebreken die de auto nu vertoont zijn, volgens onze technische experts, niet ongebruikelijk voor de leeftijd van de auto en daarom "normaal". Daarom is het in uw geval niet mogelijk om de verkoper succesvol hierop aan te spreken.

Als er sprake zou zijn van gebreken die niet "normaal" zijn voor de leeftijd van de auto dan kunt u de verkoper wel aanspreken. U moet dan de verkoper schriftelijk de gelegenheid geven om te herstellen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze pagina: klachten na aankoop.