Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb schade aan mijn auto door kuil langs de weg. De schade heb ik verhaald op de gemeente. Zij weigeren iets te doen.

Vraag gesteld door PeterNaakt op 8 juni 2018

Mijn auto is door uitwijkmanoeuvre - rustig rijdend - in kuil terecht gekomen waardoor ik schade van € 800 schade heb. Redenering is dat mijn auto “ BMW 320D waarbij er weinig ruimte is tussen het wegdek en de bodemplaat”. Volgens mij is de afstand tussen het wegdek en mijn bodemplaat niet veel minder dan weke auto dan ook.

Wat kan ik antwoorden om toch gehoord te worden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft de wegbeheerder aansprakelijk gesteld, vanwege schade aan uw auto door toedoen van een gebrek (kuil) aan de weg. De gemeente erkent de aansprakelijkheid niet, met als argument dat de afstand van de bodemplaat tot het wegdek minder is dan een gemiddelde andere personenauto.

Ik zal komende maandag te rade gaan bij mijn technische collega's of de afstand van de bodemplaat tot het wegdek van uw auto dusdanig afwijkt ten opzichte van een gemiddelde personenauto.***

Reactie van PeterNaakt:

Geweldig initiatief. Ik wacht in spanning af. Groet Peter Naaktgeboren***

Reactie van Michiel Claesen:

Komt de auto overeen met de fabrieksspecificaties? of is het onderstel aangepast?

We hebben de specificaties van de BMW 320, de VW Golf en de Tesla Model S naast elkaar gelegd. Afstand bodem en bodemplaat bedraagt respectievelijk 140 mm, 142 en 144 mm. Derhalve is het verweer van de wegbeheerder op dit punt niet steekhoudend. Ervan uitgaande dat u BMW aan de fabrieksspecificaties voldoet.

Meer informatie over aansprakelijkheid van de wegbeheerder vindt u op onze website.