Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een aanbetaling voor een tweedehands auto gedaan, maar ik heb spijt van de aankoop.

Vraag gesteld door Klaasjan-12 op 11 januari 2016

Aanbetaling gedaan per bank. In de onderhandeling is toegezegd dat ik 3 weken garantie krijg op de auto. Ik heb na twee dagen spijt en wil er vanaf zien. Ik heb geen overeenkomst getekend. Nu wil het bedrijf extra reparatiekosten vergoed hebben boven op de aanbetaling, maar ik heb geen specifieke opdracht gegeven voor reparatie, alleen dat de auto in orde moet zijn. Welk recht heb ik, ben ik alleen de aanbetaling kwijt of moet ik ook reparatie/onderhoud betalen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands auto gekocht en u heeft per bank een aanbetaling gedaan. U heeft spijt gekregen van uw aankoop en wenst hiervan af te zien. Er is geen schriftelijke overeenkomst getekend. 

Overeenkomst

Dat er geen schriftelijke overeenkomst is getekend, betekent niet zomaar dat er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen. Een mondelinge overeenkomst is namelijk ook bindend. Daarnaast is er een aanbetaling gedaan. 

Annuleren

Als u bij een bedrijf een auto koopt, kunt u doorgaans de koop annuleren. U betaalt daar dan wel vaak annuleringskosten voor en dit komt volgens de Bovag voorwaarden neer op 15% van de koopprijs.

Nu er geen schriftelijke overeenkomst is getekend, zijn dergelijke voorwaarden niet zomaar van toepassing. Er is wel een mondelinge overeenkomst gesloten. Alleen in onderling overleg kunt u dan van de koop af. Annuleren is niet in de wet geregeld. Volgens de wet geldt namelijk dat beide partijen de afspraken na moeten komen. 

Reparatiekosten

U zou extra reparatiekosten moeten betalen, maar u heeft geen opdracht gegeven voor reparatie. Als dit geen onderdeel is van de overeenkomst en hier niet over gesproken is, dan kan de verkoper dit niet zomaar vorderen.

Meer lezen over annuleren van een koopovereenkomst