Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Getuigen mbt schadevoorval (verkeer)

Vraag gesteld door Claudia S. op 27 augustus 2018

Goedemorgen,

Onlangs heeft er een aanrijding plaatsgevonden.
Korte toelichting van de situatie:
Ik ben achteruit een parkeervak uitgereden. Volledig uitgeparkeerd om mijn weg te vervolgen. Ik stond enige tijd stil (navigatie in te stellen om vervolgens weg te kunnen gaan rijden). Op het moment dat ik stil stond zag ik plotseling de tegenpartij achteruit een parkeervak uitrijden met de achterzijde tegen mijn zijde linksvoor.
Op het schadeformulier heb ik genoteerd dat ik stil stond en de tegenpartij heeft genoteerd dat zij achteruit tegen mijn auto aan is gereden.

Nu veranderd de tegenpartij het verhaal en geeft aan dat ik ook achteruit aan het rijden was.
Mijn rechtsbijstand heeft aangegeven dat als ik kan aantonen dmv wettig bewijs (politierapport of getuigen) dat er sprake was van 'disculperende stilstand', zij de volledige schade kunnen verhalen op de tegenpartij.

Tijdens deze aanrijding had ik een getuige naast mij zitten (de tegenpartij heeft geen getuigen).
Nu krijg ik het volgende antwoord van de verzekeraar van de tegenpartij:

'Onze verzekerde geeft aan dat beide partijen achteruit uit een parkeervak reden. U stuurt ons nu een getuigenverklaring. De verklaring is ingevuld door de inzittende van uw verzekerde. Zoals u wellicht weet is dit een partijgetuige. Zijn verklaring levert geen doorslaggevend bewijs op, maar alleen aanvullend bewijs.'

Zij gaan dus niet akkoord en blijven erbij dat het 50/50 is.

Is dit zo? Staat er ergens wettelijk vastgelegd dat een inzittende geen volwaardig getuige is/niet mee telt?

Waarvoor worden deze getuigenverklaringen dan wel opgevraagd van inzittenden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto opgelopen bij het uitparkeren van uw auto, waarbij de wederpartij achteruit tegen uw stilstaande (uitgeparkeerde) auto aanreed. De verzekeraar van de wederpartij stelt dat er sprake is van schulddeling. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Schade
Uitgangspunt bij schade is, dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan aantonen dat een andere partij hier aansprakelijk voor is.

Parkeerschade
In- en uitparkeren wordt op grond van art 54 RVV aangemerkt als een bijzondere manoeuvre, waardoor er bij een dergelijke aanrijding doorgaans sprake is van schulddeling. Dit is eventueel anders, wanneer u kunt aantonen, dat er sprake is van doorbreking van de bijzonder manoeuvre door een langdurige stilstand nadat u bent uitgeparkeerd (disculperende stilstand).

(Partij)getuige(n)
De waardering van een getuigenverklaring is uiteindelijk aan het oordeel van de rechter. Jurisprudentie leert dat er doorgaans meer waarde wordt gehecht aan een verklaring van een onafhankelijke getuige dan van een partijgetuige.

Wijziging toedracht aanrijding
Een ondertekend schadeformulier wordt aangemerkt als een officiële akte. Wanneer een van de partijen nadien met een andere lezing komen, dan draagt deze partij de bewijslast hiervoor.

Geschillenregeling rechtsbijstandverzekering
Mocht uw rechtsbijstandverzekering, anders dan u, zich in het standpunt van de verzekeraar van de wederpartij zich kunnen vinden, dan kunt u een beroep doen op de geschillenregeling van uw verzekeraar (zie polisvoorwaarden).

Meer informatie over aanrijdingen vindt u op onze website.