Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een scooterrijder blauw kenteken haalde mij rechts in, kwam ten val en reed schade, heb ik volledig schuld?

Vraag gesteld door Andrew.L op 11 mei 2015

Ik wilde naar rechts afslaan naar een oprit van een privé parkeerplaats. In de rechter zijspiegel zag ik een scooterrijder naderen, maar deze was op nog relatief grote afstand. Vervolgende ging ik voorsorteren, en mede dankzij wegwerkzaamheden aan de straat, liet ik zo weinig ruimte om nog ingehaald te worden. Ik begon naar rechts te draaien en vergat daarbij mijn richtingaanwijzer te gebruiken.

Plots reed de scooterrijder aan mijn binnenzijde tegen de auto aan en viel hard. De berijder had veel pijn aan zijn knie, maar deze pijn trok volgens hem weg en 'het ging wel weer'. In eerste instantie, allicht van de schrikreactie, accepteerde ik mijn fout, het niet gebruiken van het knipperlicht. Echter daagde mij al snel dat de scooter veel te hard reed en bovendien rechts inhaalde, waar ik weinig tot geen ruimte had gelaten. De scooter had wat lakschade, krassen aan de zijkant en op de handgreep. Na het uitwisselen van telefoonnr en een foto van mijn kenteken en rijbewijs vervolgende iedereen zijn pad. De scooter had op dat moment verder geen technische schade, dit hebben we getest. Helaas heb ik zelf geen foto van zijn schade gemaakt. Mijn auto heeft een groot gat in de dorpel(?) onder de passagiersdeur.

Later ontving ik een sms waarin de berijder aangaf dat er "door het vallen olie in het luchtfilter was gegaan en daardoor reed 'ie niet meer omdat 'ie geen lucht meer kreeg." De schade bedraagt volgens hem 640,50. We hebben geen schadeformulier ingevuld. Ik heb aangegeven deze te zullen aanvragen zodat we deze samen in kunnen vullen. Voor ik dit doe wil ik graag weten waar ik sta, omdat ik het gevoel heb op deze manier te mogen betalen voor het achterstallig onderhoud van de scooter van meneer.

In hoeverre heb ik (volledig) schuld, wie is verantwoordelijk en; ben ik verplicht het volledige bedrag via mijn verzekering te vergoeden? Alvast heel hartelijk dank voor uw tijd en moeite.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af in hoeverre u schuld heeft aan het ontstaan van het desbetreffende verkeersongeval, waarbij u een snorscooter bij het naar rechts afslaan over het hoofd heeft gezien.

Ingevolge van art 54 RVV dient u bij het verrichten van een bijzonder manoeuvre (rechts afslaan) alle het overige verkeer vrije doorgang te verlenen.

In principe heeft een snorscooter dezelfde plaats op de weg als een fietser, tenzij er sprake is van een onverplicht fietspad. In dat geval dient de motor uitgeschakeld te zijn.

Ervan uitgaande dat in het desbetreffende geval geen sprake is van een onverplicht fietspad, was het derhalve voor de snorscooter toegestaan u rechts in te halen. Buitendien gaf u geen richting aan en had u ingevolge art 54 RVV de snorfietser vrije doorgang moeten verlenen.
Oftewel; u bent in mijn optiek aansprakelijk voor het ontstaan van het verkeersongeval en derhalve schadeplichtig. Nu u twijfels heeft over de hoogte van de schade, raad ik u aan er verzekeringswerk van te maken. Bij een dergelijke schadebeeld, zal uw WAM verzekeraar een schade expert inschakelen om de schade te beoordelen en te begroten.