Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie heeft er schuld bij een aanrijding bij het uitrijden van een parkeerkelder?

Vraag gesteld door bertvanvijfeijken op 13 mei 2018

Vanmorgen reed ik mijn parkeerkelder uit. Voor je de weg op rijdt, kom je over en stukje stoep. De helling van de kelder is dusdanig steil, dat je rechts en links pas iets ziet als je er al uit bent. Van links kwam een scooter, die daar niet hoort te rijden (want stoep). De scooter schampte mijn auto. We hebben beiden schade, wie is er fout?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wie er aansprakelijk is voor de schade na een verkeersongeval, waarbij u uit een uitrit kwam en de scooterrijder van links over de stoep reed.

Schade
Uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade.

Bijzonder manoeuvre
Het verlaten van een uitrit valt onder de categorie bijzondere manoeuvres ex artikel 54 RVV. Hierbij dient de bestuurder al het overige verkeer voor te laten gaan.

In de meeste situaties bent u aansprakelijk voor de schade van de wederpartij, ook al heeft de wederpartij daarbij een verkeersfout begaan. Indien u kunt aantonen dat de gedraging van de wederpartij dusdanig onvoorzien was, dat u daar in alle redelijkheid geen rekening me hoefde te houden, zou de schuldverdeling mogelijk anders kunnen zijn..

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.