Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stopteken politie-auto

Vraag gesteld door Paulani op 14 januari 2018

Moet men gevolg geven, formeel en juridisch gezien, aan een stopteken als dat gegeven wordt door een niet herkenbare of identicifiëerde politie-auto?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u als verkeersdeelnemer een stopteken (van de politie) dient op te volgen, ook al heeft het voertuig niet de uiterlijke kenmerken van een politievoertuig.

Ja, u bent verplicht gevolg te geven aan een stopteken van de politie. Ook als het voertuig niet de uiterlijke kenmerken van een politievoertuig heeft.

In principe heeft alleen de politie, KMAR en Douane dit soort stopborden in de auto. We weten dat dit soort borden ook in het buitenland te koop zijn en dat mensen met kwade bedoelingen hier helaas gebruik van maken. Uiteraard is dit strafbaar.

Krijgt u een volg/stopteken en vertrouwt u het niet? Stop niet, maar rijd er ook niet als een haas vandoor. Bel dan 112 en geef het kenteken van het voertuig door evenals de locatie waar u zich op dat moment begeeft. Op die manier kan via de meldkamer verifiëren of u inderdaad te maken hebt met een politievoertuig.