Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkage panoramadak Touran 2016

Vraag gesteld door Bart52 op 27 augustus 2018

Ben eigenaar van Touran uit april 2016. Vorige week bleek dat de mat aan bestuurderszijde en de daaronder liggende vloerbedekking compleet is doorweekt. naar mijn vw dealer gegaan die heeft vastgesteld dat de oorzaak zit in een verstopt afvoerbuisje links voor onder het panoramadak. het water is langs de stuurstang naar beneden gelopen. ongeveer 9 maanden geleden had ik een vergelijkbaar probleem met een drijfnatte dakbekleding aan de rechterachterzijde. toen bleek dat volgens de dealer een afvoerslang niet op de afvoer was aangesloten. is onder garantie gemaakt. nu is de auto 2 jaar en 4 maanden en zegt de dealer dat ik de rekening zelf moet betalen. aangegeven dat ik daar niet aan begin omdat er sprake is van reparatiegarantie van een jaar en bovendien dat het natuurlijk vreemd is dat het dak nu weer lijkt.
daarnaast beweert de dealer dat het in- en uitbouwen van de linkervoorstoel en het losmaken van de bekleding, herstel enz minimaal 700 euro gaat kosten. lijkt me snel verdiend. mijn beeld is dat 4 uur voor in en uitbouwen wel het max is. graag uw advies

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Het panoramadak van uw VW Touran (april 2016) heeft een lekkage veroorzaakt, waardoor de vloerbekleding aan de bestuurderszijde doorweekt is. Oorzaak blijkt een verstopt afvoerbuisjes te zijn. U vraagt zich af voor wens rekening de reparatiekosten komen.

Vooralsnog lijkt mij geen sprake van een causaal verband tussen de lekkage van vorig jaar (rechtsachter) als de huidige lekkage. Vorig jaar bleek de afvoer niet goed te zijn aangesloten, en nu blijkt er sprake te zijn van verstopping van een afvoerbuisje links voor.

Oorzaak?
Het maakt nogal verschil waar de auto zich doorgaans begeeft. Als u woonachtig bent in een bosrijke of lommerrijke omgeving dan is de kans op verstopping van een dergelijke afvoer aanmerkelijk eerder verstopt, dan wanneer u in de stad woont of uw auto doorgaans in een garage geparkeerd staat.

Vraag is nu wat de oorzaak is van de verstopping? Betreft het een eigen gebrek aan de afvoer of is de verstopping ontstaan door vuil. In dat laatste geval zullen de herstelkosten voor uw eigen rekening komen.

Wettelijke garantie
Wanneer de lekkage is ontstaan door een eigen gebrek van de afvoer cq panoramadak van uw auto, dan kunt u - mits u de auto als consument destijds heeft aangeschaft - een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Indien sprake is van non-conformiteit, dan dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. De kosten blijven in op grond van art 7:21 lid 2 BW aan de zijde van de verkoper (VW dealer).

Begroting herstelkosten
Raadpleging van mijn technische collega's leert mij, dat het begrootte bedrag van € 700,- niet uitzonderlijk is voor een dergelijk herstel.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Bart52:

bedankt voor uw advies. mijn vraag blijft hoe het mogelijk is dat de afvoerbuisjes zo snel verstopt kunnen zitten. ik heb een tweetal dealers gebeld en gevraagd of ik als eigenaar van een auto met panoramadak speciaal onderhoud moet plegen. regelmatig door de wasstraat rijden en geen specifiek onderhoud zijn de twee antwoorden. mijn eigen dealer heeft tot op heden geen advies gegeven. wel ontraadt hij het gebruik van luchtdruk op de openingen omdat de slangetjes dan los kunnen schieten. het dak van de auto heb ik nooit open en ja ik woon in de stad waar bomen staan maar daar moet een auto van 50K toch tegen kunnen. de dealer heeft na mijn opmerkingen dat het nooit meer als 5 uur werk kan zijn verrassend de rekening naar 250 excl btw aangepast. De auto heeft op 3 mei jl een 30000km beurt gehad en daarbij is de werking van de buisjes volgens checklist gecontroleerd en akkoord bevonden. (de 1e beurt) en het panoramadak was in september 2017 al een keer hersteld na de 1e lekkage waarbij ik aanneem dat toen ook een controle heeft plaatsgevonden. anders gezegd, hoe kan het nu dat een paar maanden later er sprake is van een verstopping. ik heb er een slecht gevoel over.