Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is snelheidsbekeuring terecht als er meerdere voertuigen op de foto's staan?

Vraag gesteld door hdmgw op 10 januari 2016

Ik heb onlangs een boete gekregen voor te hard rijden met mijn motor. Ik heb de foto opgevraagd. Ik heb twee foto's ontvangen die kort na elkaar gemaakt zijn. De foto is gemaakt op een tweebaansweg en aan de rechterzijde nog een uitvoegstrook voor rechts afslaand verkeer.
Op de eerste foto ben ik als motorrijder op de foto te zien op de rechterbaan van de twee banen die bedoeld zijn om rechtdoor te rijden. Op deze foto is ook een auto te zien die op de uitvoegstrook rijdt.
Op de tweede foto sta ik op (iets verder dan de eerste foto) met ook weer een andere weggebruiker. Op deze tweede foto staat nog een andere motorrijder die op dezelfde baan als ik rijdt (onderlinge afstand ongeveer 25 meter). Deze motorrijder is mijn vriendin die al een hele tijd achter mij aan had gereden (en die misschien iets zachter heeft gereden maar volgens ons beide ook te hard had gereden, ik ben met 57 km/u geflitst op een 50 km weg en mijn vriendin reed ongeveer 55 km/u).

Kan ik toch bekeurd worden als er meerdere voertuigen op de twee foto's staan? Hoe weet ik zeker dat ik diegene ben waarvan de snelheid gemeten is? En hoe kan het dat mijn vriendin dan geen boete heeft ontvangen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen. Op de foto staan meerdere voertuigen.

Het komt vaker voor dat er meerdere voertuigen op een foto staan.  De meting heeft betrekking op een beperkt meetgebied. Op de foto staat welke rijstrook en/of welke richting betrekking heeft op uw boete. Ook als er meer dan één voertuig op de foto staat, is er maar één voertuig dat binnen dit meetgebied valt.

De snelheid wordt altijd gecorrigeerd . Het Nederlands Meetinstituut ijkt alle meetapparatuur. Een geringe afwijking kan desondanks voorkomen. Om te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. De meetcorrecties zijn:

-bij minder dan 100 km/u: 3 kilometer meetcorrectie

- bij meer dan 100 km/u: 3 procent meetcorrectie

Het kan zijn dat uw vriendin nog net binnen die marge reed en dus geen boete heeft ontvangen.