Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra kosten aanhanger op camping

Vraag gesteld door Remvers op 7 augustus 2017

Wij hebben een kampeerplaats geboekt en van tevoren betaald, inclusief milieuheffing, toeristenbelasting, stroom en (eenmalig) €5 extra voor een plek bij het water. Bij aankomst bleek de plek bij het water niet mogelijk. Vervelend, maar geen ramp. Dat geld kon ik terugvragen bij de boekende partij 'Olympia Group', want die hielden dan geen rekening met 'iedereen die een plek bij het water wil.' Na 2 dagen worden wij benaderd door 2 medewerkers met de vraag of 'die aanhanger' van ons is. Daar moet namelijk €5 extra voor betaald worden, per dag. Omdat dit een extra voertuig/voorwerp is naast de maximaal toegestane 1 tent + 1 voertuig. Nergens in de voorwaarden kon ik dit terugvinden en ik wil deze onvoorziene kosten dan ook, vooral uit principe, niet betalen. Het voelt als geldklopperij. Mensen om ons heen zijn niet benaderd omdat ze afwezig waren. Ik belde de volgende dag de Olympia Group om advies en had zowaar de eigenaresse van de camping aan de tel die zei dat dit inderdaad haar regel was en dat het geld betaald moest worden volgens 'haar' voorwaarden. Iedereen met een aanhanger of extra tent of partytent moest dit. Toen ik aangaf dat ik dit niet kon terugvinden in de voorwaarden en zij volgens mij niet in haar recht stond om deze kosten te vorderen vroeg ze mij nogmaals om mijn naam en zei dat ze iemand zou sturen om mij van de camping te laten verwijderen. Niet een prettig gesprek dus. Mijn vraag is, staat zij in haar recht en dien ik deze extra kosten te betalen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een kampeerplaats geboekt op een recreatiepark. de ondernemer wil extra kosten in rekening brengen voor de aanhangwagen, welke bij uw kampeermiddel geplaatst is. In de huurovereenkomst, noch in de huurvoorwaarden is de verschuldigdheid van kosten voor een aanhanger omschreven. U vraagt zich af of de ondernemer wel gerechtigd is deze extra kosten te heffen.

Indien de huurovereenkomst, noch de huurvoorwaarden is voorzien in deze extra kosten en/of een verbod bevatten van plaatsing aanhanger bij het kampeermiddel, dan is de ondernemer niet gerechtigd deze extra kosten in rekening te brengen.

Mochten de spanningen hoog oplopen, dan zou u - teneinde de vrede te bewaren - kunnen overwegen, deze extra kosten onder protest te betalen (op factuur of bij overschrijving vermelden). Dan kunt u na afloop, middels de Geschillencommissie Recreatie - indien camping RECRON lid is - de onder protest betaalde extra kosten terug claimen. En tevens om een compensatie verzoeken voor niet geleverde plaats aan de waterkant.