Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Corrosie schade tussen voorruit en panoramadak Fiat 500

Vraag gesteld door mvaniterson op 25 augustus 2016

Geachte Expert,

Ik heb een fiat 500 uit oktober 2011 met een panoramadak. Na de storm eind juni dit jaar ontdekte ik lakschade op de balk tussen de voorruit en het panoramadak in, een grote plek waar de zwarte lak eraf was en nog een klein plekje een stuk ernaast.
Ik dacht in eerste instantie dat dit om stormschade ging en heb dit bij de verzekering gemeld. Echter vertelde de schade-expert van mijn verzekering dat dit om steenslag ging en dit niet vergoed ging worden. Blijkbaar is toevallig met de storm net die laklaag eraf gegaan. Volgens de garage heeft deze plek er al langer gezeten en is nu tot uiting gekomen. Verhaal is óf de gehele balk vervangen waarbij de voorruit eruit moet met 99% kans dat deze zal breken en vervangen moeten worden, óf de balk spuiten waarbij de kans groot is dat de corrosie binnen een jaar weer terug is.
Van de week bij het autoschadehuis geweest waar een meneer mij vertelde dat hij dit probleem al vaker gezien heeft en het wel degelijk een bekend probleem van Fiat is. Steenslag op het dak is volgens hem zelfs onzin. Echter heb ik geen lakgarantie meer (dit is 3 jaar bij Fiat), ben ik de 2e eigenaar en is mijn auto niet dealer-onderhouden.
Het is mij opgevallen dat bij het recent nieuwe model Fiat 500 het panoramadak direct grenst aan de voorruit en er geen balk meer tussen zit... toevallig of toch niet?
Het lijkt er nu op dat ik een erg dure reparatie moet gaan laten uitvoeren bij mijn Fiat van 4.5 jaar oud, ik baal hier ontzettend van.
Ik vraag mij af of ik nog enige rechten heb wat betreft deze fout in de lak die wel degelijk bij Fiat ligt?

Mvg, M. van Iterson

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in het bezit van een tweedehands Fiat 500 met panoramadak uit 2011. Op de balk tussen het panoramadak en de voorruit is corrosie geconstateerd. Expert verzekeraar stelt dat een en ander het gevolg is van steenslag. Een schadehersteller trekt deze verklaring in twijffel. Hoed dan ook; u zit met de gebakken peren. Vraag is wat uw rechten zijn.

Desbetreffend probleem komt mijn technische problemen niet bekend voor. Voorts kan het niet worden uitgesloten, dat deze plek toch het gevolg is van steenslag.

Indien desbetreffende plek deskundig wordt behandeld, ligt het zeker niet in lijn der verwachting dat u volgend jaar met hetzelfde probleem kampt.

Afhankelijk van de hoogte van de herstelkoste zou u nog een contra-expertise kunnen overwegen (kosten/baten analyse).

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website.