Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding door wegrijdende auto uit parkeerstand

Vraag gesteld door louis.guus op 9 mei 2018

Een langs de straat geparkeerde auto (in lengterichting) reed weg op het moment dat ik inhaalde. De richtingaanwijzer ging aan maar voor mij was het veel te laat om te reageren. Remmen hielp niet meer.
De verzekering van de tegenpartij wil niet betalen. Uit de brief aan mijn garage: "Er kan worden betoogd dat uw verzekerde niet had moeten inhalen, maar dat zij onze relatie de gelegenheid had moeten bieden om links af te slaan"
Los van de kronkelzin. Waar kan ik in de wet of regelgeving hierover iets vinden?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent aangereden door een auto die wegreed uit parkeerstand. U haalde zelf op dat moment een auto in.

Het uitgangspunt is dat wegrijden uit parkeerstand een bijzondere manowuver is waarbij al het andere verkeer voorgelaten moet worden.

Bij inhalen geldt onder meer:

Inhalen geschiedt links. Bestuurders die links voorgesorteerd hebben en te kennen hebben gegeven dat zij naar links willen afslaan, worden rechts ingehaald.

Ik begrijp dat de verzekering spreekt van afslaan, en niet zoals u van wegrijden uit parkeerstand. Het is aan u om aan te tonen dat er sprake was van wegrijden uit parkeerstand.

Op het moment dat de auto wegreed uit parkeerstand lag het op de weg van deze auto om als het verkeer dat al op de weg was voor te laten gaan. Uiteraard zijn de specifieke omstandigheden wel van belang. Ook is van belang wat er aan feiten kan worden bewezen.

Meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.