Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn er (wettelijke cq verzekerings) voorschriften ivm autorijden na een oogoperatie die goed verlopen is!

Vraag gesteld door gvandijk op 10 maart 2016

Na mijn netvliesloslating-operatie hoorde ik zeggen dat ik niet auto mocht rijden aangezien ik niet verzekerd zou zijn bij eventueel door mij veroorzaakte schade. Ik woon alleen en rijd veel dus dat is onhandig. Ik heb het 5 maanden volgehouden totdat mijn oogarts zei dat ik wel mocht rijden. Was dat wettelijk of verzekeringstechnisch nodig ?? Achteraf ben ik daar benieuwd naar. Dank voor uw antwoord.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt wanneer u na een oogoperatie weer mag autorijden en hoe dit wettelijk (of volgens de verzekering) geregeld is.

In de wet staat dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken of het verkeer mag hinderen. Dit is geregeld in artikel 5 van de Wegenverkeerswet.

Daarnaast kan een politieagent het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht het motorvoertuig in bedwang te houden, of als iemand niet goed functioneert als gevolg van een aandoening.

Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit is voornamelijk het geval bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Volgens het CBR moet u ‘rijgeschikt’ zijn. Dit betekent dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Het CBR geeft hierover meer informatie.

Er is echter geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen.

Verzekering

Indien een aanrijding wordt veroorzaakt als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening, kan dit van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de afwikkeling van de schade door de verzekering. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.