Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verschil in kilometerstand tussen optie en aflevering 2e handsauto,Ford Fiesta, bij uit occasionvoorraad bij forddealer

Vraag gesteld door FtW op 7 juli 2016

De auto,Ford Fiesta is gekocht uit voorraad occasion bij FORddealer, Op 2 december 2015 besteld,toen was km stand 39000km.
Bij aflevering bleek de km stand 40736 te zijn.
Er is dus 40736- 39000= 1736 km meegereden,terwijl er optie zit!
Vraag is nu:Moet ik daar genoegen meenemen? Ik heb de auto wel nu.
Dat de auto in deze (optie) periode geen onderhoudsbeurt heeft gehad blijkt wel uit dat bij volgende (jaar) onderhoudsbeurt de kosten zeer hoog zijn,nl 319,89 euro,terwijl ik in dat jaar slechts 8708 kilometer gereden heb!

Gaarne Uw mening en of ik dit kan reclameren bij Forddealer.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een occasion gekocht bij een Ford dealer. Bij levering bleek er 1736 km meer op de teller te staan dan bij het tekenen van de koopovereenkomst. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Vraag is wat de kilometerstand is die staat op de koopovereenkomst. Mocht blijken dat deze kilometerstand daadwerkelijk 1736 km afwijkt bij levering, dan heeft u normaliter recht op een kleine compensatie. (Het verschil in waarde kunt u uitrekenen door de verschillende kilometerstanden in de ANWB koerslijst in te vullen. Verschil in waarde zal minder dan € 100 bedragen).

Een dergelijke klacht dient wel zo tijdig mogelijk te worden ingediend bij de dealer. Indien u deze klacht niet eerder heeft ingediend, dan kunt u nu niet het geringe verschil in waarde niet langer reclameren.

Optie
Wanneer er sprake is van een optie, dan kunt u geen rechten ontlenen aan bijvoorbeeld een verschil in tellerstand. Een optie betekent slechts dat u de eerste gerechtigde bent tot koop. Invulling van details, zoals hoogte van kilometerstanden, volgt pas bij sluiten koopovereenkomst.

Onderhoudsbeurt
€ 319,89 voor een onderhoudsbeurt bij een merkdealer is zeer redelijk.

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag nar onze website.