Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop auto in Spanje

Vraag gesteld door PeetVeerbeek op 13 juli 2018

Beste mensen,

Wij zijn voor een tijdje in Spanje en onze auto is aan zijn einde. Wat is de procedure m.b.t. afmelden als we hem in Spanje voor onderdelen zouden verkopen? En optie 2, als we hem aan een handige Nederlander in Spanje zouden verkopen, hoe kunnen we de auto dan hiervandaan overschrijven i.p.v. op een Nederlands postkantoor?

Bij voorbaat hartelijk dank voor de hulp.

Hartelijke groet,

Peet Veerbeek

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft het plan om de auto in Spanje achter te laten. U vraagt ons wat de procedure is:

1. als u de auto voor onderdelen zou willen verkopen

2. als u de auto aan een handige Nederlander in Spanje zou verkopen.

Ad 1. Als uw auto met Nederlands kenteken in het buitenland is en daar voorgoed blijft, moet u de registratie van die auto bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) beeindigen. Dit is belangrijk want na beëindiging van die registratie bent u niet langer aansprakelijk voor het voertuig en stoppen de voertuigverplichtingen (verzekering, APK, motorrijtuigenbelasting)

Hoe u dit aanpakt , is te vinden op de website van de RDW

Ad 2. Als u de auto aan een Nederlander in Spanje wilt verkopen is het van belang of hij in Spanje woonachtig is en of hij de auto op Spaans kenteken gaat zetten. In dat geval is het dezelfde procedure als in de 1e situatie. Als de Nederlander ingezetene is in Nederland dan kan de auto worden overgeschreven volgens de procedure die is beschreven op de website van de RDW, auto verkopen.