Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mag ik administratiekosten vragen voor het opmaken ve huurcontract voor een vakantiehuis, wat vervolgens niet ondertekent wordt door huurder

Vraag gesteld door gerardino op 21 mei 2016

Wij verhuren al jaren een vakantiehuis op een park in het buitenland met een anwb-huurcontract. Nu kregen wij een aanvraag voor een last-minute aanbieding. Na enige e-mail correspondentie werd er een verzoek tot boeking gedaan en dit verzoek werd door ons omgezet in een boeking en aan huurder schriftelijk (via e-mail) kenbaar gemaakt. Omdat de boeking over twee dagen in zou gaan, ben ik hiermee terstond aan de slag gegaan.
-Invullen en opsturen formulier voor de receptie vd camping met de gegevens en aankomst datum huurders.
-invullen en opsturen formulier voor de schoonmaakploeg om voor zaterdag het huis schoon te maken.
-e-mail verstuurd naar de fietsenmaker om een vd fietsen in orde te maken (had een lekke band)
-het huurcontract opmaken en versturen samen met begeleidende brief bij het huurcontract, de contractvoorwaarden, de plattegrond vd camping met daarop vermeld de locatie vh vakantiehuis alsmede een door mij ingevuld formulier voor de receptie van de camping en een prijslijst bed-badlinnenpakket verzorgd door de camping.
-voor mijn eigen administratie heb ik een aantal excelbestanden ingevuld met de huurders gegevens en de gegevens van de boeking.
Daarna werd mij te kennen gegeven dat huurder er vanaf wilde zien met vage bezwaren. Daarop ben ik ze vervolgens tegemoet gekomen in al deze bezwaren maar ze wensten er toch vanaf te zien.Daarna camping en schoonmaakploeg afgezegd.
Juridisch gezien waren wij uit onderhandeld over de voorwaarden, wat betreft: prijs, periode, vakantiehuis. .
De overeenkomst zat in de laatste fase (enkel nog de handtekening en de betaling).
Vraag: in hoeverre kan ik aanspraak maken op administratiekosten en evt. annuleringskosten die in de voorwaarden vh contract staan vermeld.
Met dank voor uw antwoord.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U verhuurt uw huis in het buitenland. Nu hebben huurders op het laatste moment laten weten dat zij geen gebruik meer willen maken van het huis. U vraagt zich af of u annuleringskosten in rekening kan brengen. Het ANWB huurcontract is nog niet getekend.

Een overeenkomst is bindend tussen partijen als er overeenstemming is tussen partijen. Dat hoeft niet schriftelijk. Een mondelinge overeenkomst is ook bindend. Het is dan alleen van belang dat u wel kunt aantonen dat er een overeenkomst is. Dat hangt weer af van de afspraken die zijn gemaakt en de voorwaarden die worden gehanteerd.

U geeft aan dat afspraken via de mail zijn gemaakt. Als daarmee voldoende duidelijk kan worden gemaakt dat er een overeenkomst is gesloten kunt u de huurders aan de overeenkomst houden. Annuleren kan dan, mits zij u de gemaakte kosten en gederfde winst vergoeden. Dit is op basis van de wet. Op mogelijke afwijkende voorwaarden in het ANWB contract kunt u alleen een beroep doen als de huurders deze voorwaarden vooraf hebben gezien.