Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inruilen total loss auto bij reeds gedane aankoop

Vraag gesteld door emvg op 6 september 2016

26-8 heb ik tweedehands auto gekocht, en huidige auto (Corsa 2003) ingeruild voor goede prijs bij dezelfde garage. Koopovereenkomst over deze deal is getekend. Afspraak is dat ik overmorgen de auto ophaal. Gisteren onverhoopt ongeval gehad waarbij Cora economisch total loss zal zijn. Verder geen betrokkenen/schades. Iemand zei mij dat de garage waarmee ik deal heb, hiervoor ws verzekerd is en dit niets aan de overeenkomst veranderd. Hoe zit dit juridisch in elkaar? Is garage nog steeds verplicht mijn Corsa in te nemen tegen de afgesproken prijs. Zo niet, wat zijn dan de mogelijkheden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een koopovereenkomst getekend waarbij u uw oude auto inruilt op een occasion. Voordat levering plaats vindt, rijdt u schade met de in te ruilen auto (economisch total loss). U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Tot het moment van levering komt iedere schade (verkeersschade/benodigde reparatie etc) met met betrekking tot de in te ruilen auto voor uw risico.

Ofwel; de garagist is in casu niet gehouden de in te ruilen auto in te nemen tegen de afgesproken prijs.

Kan zijn dat de garagist de auto alsnog wil innemen, waarbij u het verschil tussen de inruilprijs en de restwaarde bijpast.
Een andere mogelijkheid is dat u - in overleg met de garagist - het 'wrak' verkoopt aan een derde, en dat u de gehele inruilprijs bijpast.