Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

dagvaarden Franse verzekeraar

Vraag gesteld door slan007 op 14 december 2018

Beste, vorig jaar is iemand tegen mij aangereden toen ik stil stond op een parkeerplaats. Ik had op dat moment een leenauto van de garage die alleen een garagedekking had en geen ondersteuning in het buitenland geeft. De Franse verzekeraar geeft aan de geen schuld te erkennen. Volgens de contactpersoon van de garageverzekering blijkt uit het formulier echter duidelijk dat de tegenpartij tegen mij aanreed uit een parkeervak. De Franse verzekeraar (GAN Assurance) heeft een vertegenwoordiger in Nederland. De naam hiervan Ameyde. De contactpersoon adviseert en dagvaarding van de franse verzekeraar of de nederlands vertegenwoordiger. Hoe kan ik dit in gang zetten?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorig jaar heeft u op een parkeerplaats in Frankrijk schade opgelopen aan de leenauto van de garage. Ondanks dat de wederpartij aansprakelijkheid heeft erkend, weigert zijn (Franse) WAM-verzekeraar de aansprakelijkheid te erkennen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Verzekering leenauto
Begrijp ik het goed dat de leenauto alleen WA was verzekerd? was u hiervan op de hoogte? Wat is het bouwjaar van deze auto?

Frans recht
Moeilijkheid voorts is dat het Franse recht op de schadeafhandeling van toepassing is. De aanrijding heeft zich immers op Frans frondgebied afgespeeld, waarbij de auto vand e wederpartij in Frankrijk geregistreerd is.

Parkeerschade
Wanneer er sprake is van een aanrijding op een parkeerplaats, is er doorgaans sprake van schulddeling, tenzij u kunt bewijzen dat u langdurig (circa 10 seconde of langer) stilstond (disculperende stilstand). Zal nagaan of soortgelijke regels ook in Frankrijk van toepassing zijn.

U stelt dat u ten tijde van de aanrijding stilstond. Hoe lang stond u stil? Heeft u (onafhankelijke) getuige(n), die zulks kunnen verklaren?

Rechtsbijstand
Bent u toevallig in het bezit van ANWB Wegenwacht Europa Service Compleet? Dan kunt u eventueel een beroep doen op rechtsbijstand.

Meer informatie over een aanrijding in het buitenland vindt u oponze website.