Welke rechten heb ik bij herhaalde klachten na aankoop nieuwe auto.

Vraag gesteld door Geert D op 24 augustus 2016

In januari 2016 levering Renault Espace. Eind maart 2016 is de trekhaak geplaatst, automatische versnellingsbak moest opnieuw ingeregeld, echter sindsdien schokkerig schakelen. Volgens garage had het inregelen even tijd nodig.
Eind april vakantie met caravan in Nederland. Auto loopt niet lekker, toerenteller staat te dansen. na vakantie, mei-2016 gebrek gemeld bij garage. Zij nemen contact op met renault dealer, die de auto geleverd heeft.
17-5-2016 auto voor onderzoek naar garage van renault dealer.
ruim 2 weken later, 30-5-2016, is eindeleijk de diagnose gesteld, de koppelingsset in de versnellingsbak werkt niet goed en zal gerepareerd worden.
Reparatie van auto duurt naar onze mening veel te lang., vandaar op 5-6-2016 Ingebrekestelling afgegeven bij onze garage, met de eis dat de auto uiterlijk 10 juni is gerepareerd.
10-6-2016 auto retour na reparatie. Alles lijkt in orde.
Eind juli t/m half augustus op vakantie met auto en caravan naar Zuid-west Frankrijk. Heenreis probleemloos. Terugreis zelfde problemen als in mei 2016. Toerenteller staat te dansen, schavend geluid vanuit de motorkap, blijft vaak hangen in de 6e versnelling bij 2500 toeren. Hoog benzineverbruik. Geen storingslampje, dus reis naar huis in 2 dagen volbracht. Vertrouwen in de auto tot een dieptepunt gedaald.
11-8-2016 auto naar onze garage met naar onze mening zelfde klachten als in mei 2016. Direct contact opgenomen met de renault-dealer, auto volgende dag voor onderzoek naar de garage.
16-8-2016 diagnose kapotte versnellingsbak. Volledig nieuwe versnellingsbak besteld door dealer en deze zal in de week van 22-8 worden gemonteerd. Echter op 19-8-2016 's middags telefoontje van garage dat de auto gerepareerd is en dat we hem terugkrijgen.
Reparaties zijn allemaal uitgevoerd onder de fabrieksgarantie.

Door deze 2 reparaties (hetzelfde gebrek bij een nieuwe auto binnen 7 maanden) is mijn vertrouwen in de auto tot een dieptepunt gedaald. Kan deze Espace met automaat wel een caravan trekken?
Mijn vraag is dan ook welke rechten heb ik om de koop alsnog ongedaan te maken (te ontbinden) op basis van non conformiteit.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Ter verduidelijking van uw vraagstelling zou ik graag van u willen vernemen of u zich afvraagt of de uitvoering Renault Espace (type motor/vermogen) geschikt is voor het trekken van een caravan/ u specifieke caracal (merk/model), of dat u bedoelt dat u zich afvraagt of een Renault Espace überhaupt geschikt is om een caravan de gelet op stabiliteit van de auto.

Ik verneem graag van u.



***

Reactie van Geert D:

Aangezien ik 10 jaar ervaring heb met de Renault Espace als caravantrekker en hier nooit enig probleem mee heb ervaren, weet ik dat een Renault Espace wel degelijk geschikt is om een caravan te trekken. maximaal trekgewicht is niet voor niets 2000kg. Maar nu ik 2 maal problemen ondervind met de nieuwe Espace 1,6 benzinemoter (automaat) nadat de caravan erachter heeft gehangen, vraag ik me af of het probleem hierdoor veroorzaakt is. mijn caravan is een knaus sport 420 QD 1300kg, dus echt geen zware caravan. ook bij deze Espace is het maximale trekgewicht vastgesteld op 2000kg.

Of de problemen zich ook hadden voorgedaan als we geen caravan erachter gehangen hadden, blijft natuurlijk gissen.
Vandaar ook mijn vraag welke rechten ik heb om de koop te ontbinden op basis van non conformiteit.



***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een nieuwe Renault Espace waarmee u problemen ondervindt als u met uw caravan rijdt. De garage heeft al twee maal een reparatie uitgevoerd. De versnellingsbak is volledig vervangen. U vraagt zich af of u de koop ongedaan kunt maken.

Op dit moment zijn ons geen problemen bekend die betrekking hebben tot het rijden van een Renault Espace met een caravan. De auto zou hiervoor geschikt moeten zijn.

De garage heeft nu een nieuwe versnellingsbak in de auto gemonteerd. Mocht blijken dat de klachten met betrekking tot het rijden met een caravan niet zijn opgelost dan behoort ontbinding tot de mogelijkheden. U heeft deze auto immers gekocht met de bedoeling om er met de caravan mee op reis te kunnen . De garage was hiervan op de hoogte en heeft ook de trekhaak gemonteerd.

Bij aankoop is ontbinding mogelijk als het probleem niet te verhelpen is en zodanig van invloed is op het gebruik dat dit ontbinding rechtvaardigt. Mochten de klachten niet opgelost zijn dan zou u de garage nog wel een laatste maal de gelegenheid moeten bieden om het gebrek te verhelpen. Voor de wijze waarop u de garage op dat moment moet aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.