Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugvorderen boete verlopen APK-keuring?

Vraag gesteld door Jaap J op 6 juni 2015

Ik kreeg zojuist een boete voor een verlopen APK-keuring. Normaal kreeg ik altijd een herinnering per post van de RDW. Die herinnering wordt tegenwoordig zonder voorafgaande melding in de berichtenbox van MijnOverheid geplaatst en dat heb ik gemist. Kan ik de boete terugvorderen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert
U heeft een boete ontvangen omdat de APK is verlopen. U heeft de herinnering voor de APK-keuring niet per post ontvangen, maar in de berichtenbox van MijnOverheid.   Helaas zie ik in deze geen juridische mogelijkheden. U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren. Wanneer u een berichtenbox heeft aangemaakt op MijnOverheid en daarin heeft aangegeven post te willen ontvangen van de RDW, dan ontvangt u de APK-herinneringsbrief niet per post, maar in deze berichtenbox. Als u hier niet expliciet voor gekozen heeft, dan kan het zijn dat u voor correspondentie met bijvoorbeeld de Belastingdienst een berichtenbox heeft aangemaakt. Bij het aanmaken van een Berichtenbox ontvangt u dan standaard automatisch post van alle deelnemende organisaties in uw Berichtenbox. Als u post van de RDW op papier wil ontvangen dan kan u dit aanpassen bij de instellingen van uw berichtenbox op MijnOverheid.    

***

Reactie van Jaap J:

David, dank voor je response. Het ligt nog iets complexer. Als je op Mijnoverheid.nl je mailadres invoert voor het ontvangen van meldingen, hoor je een melding per email te krijgen als er een bericht in je inbox staat. Die melding heb ik niet gehad. Ondanks de disclaimer op mijnoverheid.nl kan ik me indenken dat een bezwaar toch een kans maakt, alleen kan ik moeilijk aantonen dat ik geen melding heb gehad. Ik laat het er maar bij.
PS het gaat om een belastingvrije oldtimer. You win some, you lose some.***

Reactie van Peterp3t3r:

HAllo,

Ik heb een Oldtimer uit 1963, en vorig jaar geschorst.
Helaas verloopt de schorsing automatisch na een jaar, en is de auto weer aangemeld. Geen herinnering gehad, gewoon keihard uit de schorsing zonder melding vooraf.
Binnen een week 2 bekeuringen op de mat, 1 maal verzekering en eenmaal geen apk.
Verzekering is geregeld, maar apk niet. Wat kan ik doen om deze bekeuring niet te hoeven betalen?
Auto staat in afgesloten garage, en kan niet de weg op. Vandaar ook de schorsing...
Heeft iemand een idee hoe ik de gelddrukkerij van de Nederlandse staat kan omzeilen?***

Reactie van David Sjoer:

U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren of de schorsing te verlengen. U kunt altijd proberen bezwaar in te dienen. Mocht dit worden afgewezen dan heeft u de mogelijkheid in beroep te gaan. Het is echter de vraag of dit zinvol is. De herinnering van de RDW betreft geen plicht, maar een service.