Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reparatiegarantie distrubitieketting Peugeot 3008 1.6 THP

Vraag gesteld door Ludwig op 9 januari 2017

In juni 2013 kocht ik een Peugeot 3008 1.6 THP van mei 2010 bij mijn dealer.
Na 1 jaar moest mijn distributieketting vervangen worden. Dit viel toen nog net in de garantie.
In augustus 2016 bleek dat mijn distributieketting wederom vervangen diende te worden. Op de teller staat 75.000 km.
Zowel de garage als Peugeot Nederland zijn van mening dat er geen garantie op garantie gegeven kan worden.
Mijn vraag is: is er geen reparatiegarantie-verplichting op een onderdeel van de Peugeot (dat nu voor de tweede keer vervangen dient te worden, terwijl dit eigenlijk helemaal niet vervangen zou hoeven te worden)?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In augustus 2016 bleek de distributieketting van uw Peugeot 3008 1.6 THP (2010/75.000) wederom aan vervanging toe te zijn. Eerder werd de distributieketting ook al in 2012 vervangen, toen nog onder garantie. De dealer en de importeur geven nu niet thuis. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Anders dan een distributieriem dient een distributieketting een autoleven lang mee te gaan, uitgaande van normaal gebruik en regulier onderhoud.

De THP motoren van die lichting staan bekend om de problematiek met de distributieketting en vervuiling van de motor.

Nu duidelijk is dat de distributieketting niet voldoet aan de verwachting die u er redelijkerwijs ervan zou mogen hebben, maakt dat deze non-conform is ex art 7:17 BW e.v.

Op grond van art 7:21 aanhef lid 1 sub c BW dient de verkoper de distributieketting te vervangen. Kosten van vervanging komen volgens art 7:21 lid 2 BW voor rekening verkoper.

Mocht de dealer (verkoper) u niet of slechts gedeeltelijk tegemoet willen komen, dan kunt u de zaak voorleggen aan uw eventuele rechtsbijstandverzekering, of anders ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.