Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oranje licht in Belgie

Vraag gesteld door Hannes:) op 15 juni 2016

Op een kruispunt(op de snelweg) in Belgie kwam ik aanrijden. Het stoplicht stond op groen. Het groene licht sprong toen ik vlakbij was op oranje. Ik was te dicht bij de stopstreep om te kunnen remmen. Dan zou ik een noodstop hebben moeten maken. Zodat het wegverkeer achter mij in gevaar zou kunnen komen en voor mijn medepassagiers op de achterbank leek een noodstop niet de beste beslissing. Bij dat kruispunt staan flitsers. Kan ik nu een boete krijgen voor het rijden door oranje? Ik reed aan de toegestane snelheid door het oranje licht.Ik lees verschillende verhalen op internet over zo'n situatie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op een kruispunt met verkeerslichten te BelgiË bent u door het gele licht (oranje) gereden. Indien u in casu abrupt zou hebben afgeremd had u naast uw passagiers, het achterop komende verkeer in gevaar gebracht. U vraagt zich af of u toch een boete zou kunnen verwachten.

In de verkeerswet staat vermeld dat u bij geel licht (oranje) moet stoppen, tenzij een abrupte stop het overige verkeer in gevaar zou kunnen brengen.

Ik verwacht in casu dus geen verkeersboete voor desbetreffende gedraging.

Art 61.1 sub 2 Wegcode België
vast oranjegeel licht betekent dat het verboden is de stopstreep of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf voorbij te rijden, tenzij de bestuurder bij het aangaan van dat licht het teken zo dicht genaderd is, dat hij niet meer op voldoende veilige wijze kan stoppen; zo dit licht bij een kruispunt geplaatst is, mag de bestuurder, die de stopstreep of het licht in dergelijke omstandigheden voorbijgereden is, het kruispunt evenwel slechts oversteken op voorwaarde de andere weggebruikers niet in gevaar te brengen;