Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onze nieuwe Fiat 500 L heeft na het wegrijden (koud+warm) een jankend / schrapend geluid

Vraag gesteld door Peter Oskam op 23 juni 2016

Kort na het wegrijden is er tussen de 1500 en 200o toeren in 3e, 4e of 5e versnelling een zoemend geluid dat een seconde of 5 aanhoudt. Het komt bijna altijd 2 x voor in 2 opeenvolgende versnellingen na het overschakelen.

Als je maar even gas iets loslaat is het weg en ook als je, met het gaspedaal in dezelfde stand houdend, met je linker voet licht op de rem trapt: het reageert dus op het inlaat vacuüm
De rest van de rit is het niet meer te horen, maar.........als je een paar minuten sopt (benzine tanken)
dan hoor je het weer 2 x .

De dealer heeft o.a. al een dumpvalve vervangen en een techneut van Fiat heeft zich er ook al over gebogen echter zonder resultaat.
Fiat lijkt zich te gaan beroepen op een product eigenschap. Het geluid doet zich bij meer exemplaren voor maar was op zich onbekend bij de Technische Dienst: er waren geen meldingen van bekend. De Technische Dienst van Fiat heeft het geluid wel gehoord maar niet gelokaliseerd: kan je dan uberhaupt wel zomaar zeggen dat het een producteigenschap is? Vraag me ook af wat mijn rechten zijn en hoe ik dit verder moet aanpakken.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Bij uw nieuwe Fiat 500 L is er kort nadat u wegrijdt een zoemend geluid te horen nadat u naar een andere versnelling schakelt. Volgens Fiat zou er sprake zijn van een producteigenschap.

Als dit geluid zich bij andere modellen ook voordoet, dan kan het inderdaad gaan om een producteigenschap. Ik kan dat op afstand echter niet beoordelen.

Heeft u ook al met een andere Fiat 500 L gereden om dit te kunnen vergelijken? Als er sprake is van een daadwerkelijk gebrek, dan kunt u dit kenbaar maken aan de verkoper en deze hierop aanspreken.

Meer lezen over klachten na aankoop.