Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn vrouw is Belgisch en heeft auto met Belgisch kenteken, mijn auto een NL kenteken. Kan ik af en toe gebruik maken van haar auto in NL?

Vraag gesteld door Verhoef op 13 januari 2016

Wij hebben een huis in NL maar ook in BE. Mijn vrouw is ingeschreven in BE, ikzelf in NL. We rijden beiden met soortgelijke auto. In BE en heel Europa kan ik met beide auto's rijden. In NL kan dat niet i.v.m. de BPM
Bij b.v. onderhoud van mijn auto zou ik af en toe de auto van mijn vrouw willen gebruiken in NL, maar wettelijk mag dat niet, hoewel ik natuurlijk geen enkele bedoeling heb de BPM belasting te willen ontwijken. Ook gebeurt het dat we samen met haar auto in NL rijden. Het zou toch mogelijk moeten zijn dat ik rij, terwijl zij naast mij zit? Het moet toch ook mogelijk zijn dat de belastingdienst voor dit soort situaties toestemming geeft op permanente basis?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is toestemming te krijgen van de Belastingdienst voor het rijden met de auto van uw vrouw, welke een Belgisch kenteken heeft. 

Het is inderdaad niet toegestaan als Nederlands ingezetene te rijden met een auto met een buitenlandse kentekenplaat. De enige regeling is een Vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting bij kort verbruik, maar dat is in uw situatie niet van toepassing.

Ik verwacht niet dat de Belastingdienst voor dit soort situaties individueel ontheffingen geeft, maar u kunt dit het beste navragen bij de Belastingdienst