Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een autobedrijf jou aansprakelijk stellen voor een gebrek aan ingeruilde auto waarvan wij niks wisten?

Vraag gesteld door Fam.vuijk op 15 september 2015

Ik heb een auto gekocht bij een bovag autobedrijf.
Bij de bezichtiging van de auto gaf de eigenaar van het bedrijf aan dat hij de auto voor zijn neef verkocht. Ons leek dit geen probleem omdat de auto met bovag garantie werd verkocht.
Wij hebben gevraagd omdat inruil mogelijk was, dit was geen probleem en meneer heeft de inruil auto bekeken en hierna ons een bod gedaan.
Wij vonden het bod aan de lage kant maar kregen van het autobedrijf de afleverbeurd erbij.
Hierdoor zijn we akkoord gegaan mits de auto door de merkdealer gekeurd mocht worden.
Dit mocht en hebben wij de auto laten bekijken.
Uiteindelijk hebben we de auto gekocht en onze oude auto ingeruild allemaal via koopcontract van de bovag garage.
Nu twee weken later krijgen wij een mail van het autobedrijf dat de koppelingsplaten versleten zijn en dat de neef van de eigenaar ons aansprakelijk wil stellen.
Wij waren niet op de hoogte van de versleten koppelingsplaten en vind het ook erg vervelend dat meneer ons hiervan beschuldigd.
Wij hebben de auto ingeruild bij het autobedrijf en niet bij de neef .
Nu vraag ik me af in hoeverre hij ons aansprakelijk kan stellen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht bij een autobedrijf en uw auto ingeruild. Twee weken later heeft u bericht ontvangen van het autobedrijf dat de koppelingsplaten versleten zijn en dat u daarvoor aansprakelijk zou zijn.

De professionele verkoper heeft de mogelijkheid gehad de auto te inspecteren en deze heeft een vergaande onderzoeksplicht. U dient als particuliere verkoper wel te melden dat er bijvoorbeeld sprake is van een gebrek van de auto. In deze situatie wist u echter niet van dit gebrek af. Het is daarnaast ook nog eens mogelijk dat de koppelingsplaten versleten zijn, nadat u de auto verkocht heeft. 

Met de neef heeft u geen overeenkomst gesloten. Die kan u niet aansprakelijk stellen. Indien de neef van mening is dat het gebrek al bij de koop aanwezig was, dan dient hij de verkoper (het autobedrijf) hierop aan te spreken.