Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik vraag uw hulp bij juridisch geschil met dealer

Vraag gesteld door LeoS op 30 oktober 2015

Beste ANWB,

Betreft VW Touran 04/2009 1.4 TSI

Ik ben in een juridisch geschil met mijn dealer terecht gekomen waarvoor ik technische ondersteuning nodig heb. Ik wordt juridisch al geholpen door mijn rechtsbijstand verzekering echter de zaak vraagt om meer technische onderbouwing.

Ik beroep mij op non conformiteit van de auto die ik in 1996 heb gekocht echter de onderhoudshistorie van de auto verzwakt mijn positie.

De status is nu dat Dekra, een expertise bureau namens de dealer, stelt dat het te laat vervangen van de motor olie er mogelijk de oorzaak van is dat de motor van mijn auto bij 80.000 in elkaar is gelopen.
Dat de olie te laat is vervangen kan ik niet weerleggen, ik ben bij 34.463 km naar de garage gegaan i.p.v. bij 30.000 en niet na 24 maanden maar na 29 maanden.
Dat juist dit de oorzaak is lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk te meer daar ik vervolgens nog 50.000 km met de auto heb gereden en ook bij de tussenliggende beurten (2013 en 2015), er geen constateringen zijn gedaan van overmatige slijtage o.i.d..

De oorzaak, zo bevestigen 2 experts en de dealer, is een niet goed functionerende motor-timing. Bij VW is dit een zeer veel voorkomend probleem door defecte of slecht functionerende distributieketting-spanner en/of uitgerekte ketting. De discussie gaat dus over wat hiervan de veroorzaker is geweest.
Het lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk dat nu juist ik een motor heb getroffen waarbij dit wordt veroorzaakt door het iets te laat vervangen van de motorolie terwijl er vele duizenden VW 1.4 TSI motoren hetzelfde probleem hebben maar als gevolg van inferieure kettingen en defecte spanners. Bovendien heeft VW Duitsland dit onderkent en daarvoor een coulance regeling getroffen, ook voor voertuigen die buiten de garantie zijn.

Mijn vraag aan u is;
1. kunt u mij helpen mijn motivatie te onderbouwen dat de motor olie best 4500km en 5 maanden langer mee kan en de conclusie van Dekra wel erg ver gezocht is
2. bewijs van de vele gelijksoortige problemen/reparaties van de VW 1.4 TSI motoren
3. eventueel jurisprudentie van gelijkaardige zaken, ik zie op internet dat ik zeker niet de enige ben met een dergelijk probleem

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto met motorschade. De auto is 50000 km geleden eenmaal te laat weggebracht voor onderhoud. De vraag is nu of de schade hierdoor is ontstaan.

Navraag bij onze technische experts leerde mij dat het feit dat de auto 50.000 km geleden eenmaal 5000 km te laat is aangeboden voor onderhoud niet per definitie de oorzaak hoeft te zijn voor de huidige schade. Daarbij komt dat deze schade ook voorkomt bij auto's die altijd volgens schema zijn onderhouden.

De Dekra geeft ook niet aan dat het eenmalig latere olieverversen de oorzaak is van de schade. Er wordt gemeld dat het de oorzaak zou kunnen zijn.

Als consument mag u een redelijke levensduur verwachten van de motor. Deze moet langer dan 80000 km mee kunnen gaan. U zult als koper wel aan moeten tonen dat het gebrek bij de levering al aanwezig was. Ik raad u aan om de verdere stappen met uw rechtsbijstandsverzekeraar te overleggen. Wellicht is het zinvol om een tweede expertiseonderzoek te laten uitvoeren. Als blijkt dat de latere beurt geen rol speelt en u heeft het verdere onderhoudschema goed gevolgd, dan zou de schade, althans een groot deel hiervan, voor rekening van de verkoper moeten komen.

Informatie over de verwachtingen die u als consument mag hebben bij de aankoop van een product vindt u op onze website.

 ***

Reactie van LeoS:

Beste Annemieke,

Kunt u mij een expertise aanbevelen die, m.n. motor technisch, hier een uitspraak in kan doen waar ik ook iets aan heb. Een antwoord zoals dat van Dekra help mij niet verder, met 'oorzaak zou kunnen zijn' kom ik niet verder, ik heb er pas iets aan als een expert met stelligheid kan aangeven dat die 5000km te laat de oorzaak wel of niet is.
Gelet op de schade statistiek van dit type motor lijkt het mij uiterst onwaarschijnlijk dat dit de oorzaak is, daarvoor heb ik echter wel een onafhankelijke nodig met enige statuur die dit kan onderbouwen.

Ik ben overigens al geruime tijd met mijn rechtsbijstand bezig in deze zaak, die zit echter nu in een impasse.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Het is natuurlijk nooit vooraf te voorspellen of een expert ook met 100% zekerheid iets kan vaststellen. Soms is dat niet mogelijk. U zou contact op kunnen nemen met CED Bergweg. Ik kan mij voorstellen dat uw rechtsbijstandsverzekering ook gebruik maakt van Expertisebureaus. U zou dit ook daar na kunnen vragen.