Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Graag een antwoord op kastje - muur verhaal m.b.t. autorijden na plaatsen knieprothese

Vraag gesteld door willemz op 14 maart 2016

3 weken geleden werd een knieprothese geplaatst en ik voel mij prima in staat om volgens de wettelijke eis een voertuig veilig te besturen.
Verzekeraar wijst naar de arts voor toestemming, arts verwijst naar de verzekeraar voor toestemming.
Hoe te handelen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Een dergelijke vraag wordt vaker gesteld op ons platform. Zoals over het autorijden na een oogoperatie.

In de wet staat dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken of het verkeer mag hinderen. Dit is geregeld in artikel 5 van de Wegenverkeerswet.

Daarnaast kan een politieagent het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht het motorvoertuig in bedwang te houden, of als iemand niet goed functioneert als gevolg van een aandoening.

Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit is voornamelijk het geval bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Volgens het CBR moet u ‘rijgeschikt’ zijn. Dit betekent dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Het CBR geeft hierover meer informatie.

Er is echter geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen.

Verzekering

Indien een aanrijding wordt veroorzaakt als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening, kan dit van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de afwikkeling van de schade door de verzekering. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.