Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

door mijn schuld schade aan boedelbak die ik gehuurd heb. totaal rond 1100,-, een nieuwe bak kost nog geen 1000-- ex BTW. Moet ik dan dat totale bedrag betalen of geld hiervoor de dagwaarde van de Boedelbak.

Vraag gesteld door Rob van der Zande op 12 juni 2015

Bij Boedelbak is het niet mogelijk je te verzekeren voor schade aan de boedelbak door eigen schuld. Ik kwam daar achter toen ik een ongeluk heb gehad. Zelf ben ik all-risk verzekerd. Schade aan de auto is door mijn autoverzekering vergoed. Zou het niet beter zijn dat Boedelbak een soort afkoop eigen risico kan aanbieden?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft schade veroorzaakt aan een boedelbak die u gehuurd heeft. De schade bedraagt ongeveer 1100 euro, dit zou meer zijn dan de kosten voor de aanschaf van een nieuwe boedelbak.

In principe geldt dat er twee soorten total loss bestaan: economisch total loss en technisch total loss. Wanneer de boedelbak niet meer te repareren is, dan is deze technisch total loss. Het is niet toegestaan financieel beter te worden van schade en daarom is enkel recht op de dagwaarde van de boedelbak vlak voor het ongeluk. Als reparatie technisch gezien nog mogelijk is, maar de kosten van de reparatie hoger zijn dan de dagwaarde direct voor het ontstaan van de schade minus de restwaarde, dan spreken we van technisch total loss.

De dagwaarde zou dan door een expert vastgesteld moeten worden, de restwaarde wordt vastgesteld nadat er door opkopers een bod gedaan is op de beschadigde kar. Deze opkopers worden door de expert ingeschakeld. 

U vraagt daarnaast of het beter zou zijn wanneer Boedelbak een afkoop eigen risico aanbiedt. Hier hebben wij geen invloed op, dit ligt volledig bij het bedrijf. Zij kunnen zelf bepalen welke voorwaarden zij aan verhuur stellen.

Meer informatie vindt u nog op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/welke-schade-claimt-u/auto-total-loss