Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheidsrisico door het rijden met camper door USA met B rijbewijs

Vraag gesteld door Willem Drent op 19 september 2017

De ANWB had een aanbieding voor leden op camper-reizen in de VS bij reisdochter Travelhome. Travel home beweert dat voor alle campers rijbewijs B volstaat (ook al is er geen één onder de 4 ton) Maar op de ANWB-site staat dat mijn rijbewijs dan officieel niet geldig is. En zonder geldig rijbewijs ben ik ook niet verzekerd.(info Europeesche camperverzekeringen). Travelhome zegt dat het (?) met de verzekeraars geregeld is en dat het al jaren goed is gegaan. Maar volgens mij rij ik dan nog steeds voor de wet illegaal. Nee zegt Motorhomebookers uit Engeland. In sommige staten wel, in andere niet. In Nevada bijvoorbeeld wel maar in Californie niet. Nevada zegt hierover:
Nevada Revised Statutes, Title 43, Chapter 483
483.240 Exemptions from licensing.
The following persons are exempt from license under the provisions of NRS
483.010 to 483.630, inclusive:
…
3. A nonresident who is at least 16 years of age and who has in his or her
immediate possession a valid license issued to the person in his or her home
state or country may drive a motor vehicle in this State of the type or class the
person may operate in that home state or country.
Wat thuis niet mag, mag hier ook niet.

California Vehicle Code, General Provisions, Division 6, Charter 1, Article
1
Section 12502
(a)The following persons may operate a motor vehicle in this state without
obtaining a driver's license under this code:
(1)A nonresident over the age of 18 years having in his or her immediate
possession a valid driver's license issued by a foreign jurisdiction of which he
or she is a resident, except as provided in Section 12505. ( in 12505 staan volgens mij geen zaken waardoor het niet mag)

Kan iemand mij zeggen hoe het nu precies zit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of er risico's bestaan, indien u met uw B-rijbewijs een camper gaat huren in de Verenigde Staten, welke meer dan 3500kg weegt.

Dit is inderdaad niet geheel risicoloos. Het B-rijbewijs is geschikt voor het besturen van voertuigen onder de 3500kg.

Verzekeringen en aansprakelijkheid
In veel staten wordt het B-rijbewijs door verhuurders, als een soort basis-rijbewijs gezien. In de VS is het maximaal toelaatbaar gewicht voor een basis-rijbewijs veel hoger. Daarom hebben veel verhuurders en verzekeringsmaatschappijen afspraken gemaakt over bestuurders met een B-rijbewijs. Daarin is afgesproken dat de verzekering wél dekking verleend bij schades ondanks dat u juridisch bezien niet beschikt over een rijbewijs voor zwaarder dan 3500 kg. Het is belangrijk dat u zwart op wit krijgt dat u verzekerd bent ondanks uw “ongeschikte” rijbewijs.

Soms is het ook mogelijk om via de verhuurder in Nederland een extra verzekering af te sluiten voor dit risico. Vraag dit na bij uw verhuurder.

Strafrechtelijk
Politie en Justitie kunnen dit soort afspraken niet maken. Voor strafrechtelijke afhandeling geldt dat u niet beschikt over het juiste rijbewijs. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn bij het veroorzaken van een ongeluk.

In de afgelopen 30 jaar hebben wij geen geluiden gehoord van onze dochtermaatschappij Travel Home dat er sprake is geweest van strafrechtelijke vervolging.***

Reactie van Willem Drent:

Dank u voor uw antwoord maar ik blijf het verwarrend vinden.

De aanbieders van camper vakanties en de camper verhuurders blijven bij hoog en bij laag beweren dat ik legaal met een te zware camper de weg op mag.
Ik kan me niet voorstellen dat ze dat ongestraft mogen doen als zou blijken dat dat niet waar is. Klinkt als het aanzetten tot een misdrijf of zo.
En een extra verzekering voor het illegaal rond rijden zonder geldig rijbewijs? Kan ik me ook niet voorstellen.
En dit gaat al jarenlang goed?

Ik heb voor de aardigheid maar eens de Highway Patrol van LA gebeld. De agent die ik sprak hield het vrij simpel. Als je een geldig rijbewijs hebt voor een auto en de camper is voldoende verzekerd dan is er geen probleem. Alleen voor hele grote campers zijn er uitzonderingen.
Nu zal hij geen jurist zijn maar ik verwacht toch dat hij de wet kent.

U zegt dat juridisch bezien mijn B-rijbewijs niet geschikt is. Ik zou dan toch graag willen weten op welke wetgeving dit is gebaseerd. Of is hierover met collega's in de VS overleg geweest of met de overheid?
Ik ben zeer benieuwd***

Reactie van Michiel Claesen:

Officieel mag je met een categorie B en BE rijbewijs nu eenmaal geen motorvoertuigen (welke onder categorie B vallen) besturen, welke zwaarder zijn dan 3500 kg. Dit geldt voor Nederland als alle overige landen ter wereld,

Zoals eerder gesteld, hebben wij in de afgelopen 30 jaar geen geluiden gehoord van onze dochtermaatschappij Travel Home dat er sprake is geweest van strafrechtelijke vervolging.

Mede op grond van uw vraag hebben wij onze zusterclub in de VS verzocht per staat te achterhalen wat het beleid hierin is en hoe er gehandhaafd wordt ten aanzien van rijbewijs B?BE en camper > 3500 kg.

Wordt vervolgd.***

Reactie van Willem Drent:

Nog nieuws van uw zusterclub in de VS gekregen?