Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanklacht van vlucht na ongeval in Duitsland

Vraag gesteld door Santiago op 26 februari 2016

Mijn zoon heeft op een parkeerterrein in Duitsland de bumper van een Nederlandse auto geschampt. Hij heeft ruim 1,5 uur ter plekke gewacht maar de eigenaar kwam niet opdagen. Daarna heeft hij netjes een briefje met zijn gegevens achtergelaten en is naar huis gereden. De eigenaar van de auto zag de volgende dag in eerste instantie niet het briefje waardoor hij de politie inschakelde. Bij aankomst vond de politie meteen het briefje. De schade is via de verzekering op een nette manier tussen mijn zoon en de eigenaar van de auto geregeld. Hevig geschrokken ontving mijn zoon gisteren een aanklacht van de Duitse politie waarin hem ten laste wordt gelegd dat hij is gevlucht na een ongeval. Hij heeft nu twee weken de tijd om zich te verweren. In de aanklacht staat uitdrukkelijk dat mijn zoon alleen maar een briefje met gegevens had achtergelaten. Wat ik lees in de Duitse wet is dat je je altijd in zo'n geval bij de politie moet melden. Maar dat wist mijn zoon niet (het was trouwens zijn eerste autoritjen naar Duitsland). Hoe nu verder? Is een schriftelijk verweer voldoende of is het verstandig naar de politie te gaan ( een rit van 400 km)? In mijn ogen heeft mijn zoon alles correct gedaan. Zo zou hij namelijk ook in Nederland gehandeld hebben. Maar schijnbaar wordt daar in Duitsland anders over gedacht. Mijn zoon heeft twee getuigen, die kunnen bevestigen, dat hij ter plekke heeft gewacht. De eigenaar van de aangereden auto volet zich een beetje schuldig dat hij de politie heeft ingeschakeld en is bereid een verklaring af te geven, dat hij nooit de politie zou hebben ingeschakeld gedaan als hij het briefje achter de ruitenwisser had gevonden. Hij is bereid zijn aangifte in te trekken.
Wat is nu wijsheid en welke straf hangt mijn zoon boven het hoofd? Ik merk wel dat eerlijk en correct handelen in dit geval min of meer als strafbaar feit wordt gezien. Hoe onrechtvaardig zit deze wereld in elkaar?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


Uw zoon zoon in Duitsland parkeerschade veroorzaakt aan een een Nederlands gekentekende auto. Na anderhalf uur wachten op de eigenaar van de auto heeft uw zoon uiteindelijk zijn contactgegevens achtergelaten op een briefje tussen de ruitenwissers. Desondanks wordt uw zoon door justitie in Duitsland t 'vluchten na veroorzaken schade'ten laste gelegd. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Formeel dient men in Duitsland na het veroorzaken van verkeersschade te allen tijde melding te maken bij de politie, op straffe van een fikse boete.

Indien u bezwaar maakt tegen de boete, doet u er verstandig aan een verklaring van de wederpartij toe te voegen, waarin de wederpartij verklaart dat hij uw contatcgegevens heeft aangetroffen tussen de ruitenwissers, en dat de schade netjes is afgehandeld.

Voo0r meer informatie over boetes Duitsland, verwijs ik u graag naar onze webpagina: 'Verkeersboete uit Duitsland'.