Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Strafzaak zich ongeoorloofd verwijderen vd plaats van het ongeval

Vraag gesteld door Gejonaru op 3 november 2017

Dag,

Mijn schoonouders zijn een dagje naar Duitsland geweest om te winkelen. Mijn schoonmoeder (76 jaar) reed. Bij het verlaten van de parkeerplek heeft ze met haar auto de auto die naast haar stond geparkeerd geraakt. Zij had dit niet door en reed, zich van geen kwaad bewust, richting uitgang van de parkeerplaats. Er stond iemand buiten de auto te zwaaien, maar ze had eerst niet door dat het voor haar bedoeld was dus reed gewoon verder. De persoon bleef zwaaien en toen dacht ze ik ga toch maar even stoppen. Toen kreeg ze te horen waarom degene haar wilde laten stoppen. Deze persoon heeft de politie erbij gehaald. En nu wordt mijn schoonmoeder ervan beschuldigd bewust te zijn weggereden na de aanrijding. Boete 1200 euro. Het verzekeringsgedeelte is allang afgerond. Schade 1600 euro.
Het gaat nu dus om de boete van 1200 euro. Is hier nog wat tegen te doen? En hoe dan? En hoe groot acht u de kans van slagen? Het is natuurlijk haar woord tegen die van de getuige.
Vervelend dat het in Duitsland is gebeurd. Zit je ook nog met de taal.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw schoonmoeder heeft in Duitsland tijdens het verlaten van haar parkeerplek een auto die naast haar auto gepaard stond geraakt. Zij had dat niet door en reed weg. Later merkte ze op dat er iemand naar haar zwaaide en stopte. De eigenaar van die andere auto had inmiddels de politie al gebeld. Uw schoonmoeder wordt er nu van beschuldigd bewust te zijn weggereden na de aanrijding. Daar heeft zij een boete van € 1200 ,- voor gekregen. Het schadebedrag is door de verzekering al afgehandeld. De vraag is of er nog iets tegen de opgelegde boete te doen is.

Streng toezicht
In Duitsland wordt zeer streng toegezien op het naleven van wetgeving en verkeersregels. Indien dergelijke schade wordt veroorzaakt dient er ten allen tijde een melding gedaan te worden bij de politie. Doet men dat niet dan betitelt men dat als vluchten na veroorzaken verkeersongeval.

Bewijs
Alleen als u bewijs hebt dat u onbewust bent doorgereden heeft bezwaar aantekenen zin. Ik adviseer u in dat geval, indien u nog bezwaarmogelijkheden hebt uiteraard, daar gebruik van te maken om aan te geven dat u zich niet bewust was van de aanrijding. Wellicht dat u ook aan kunt geven dat een getuige uw verhaal kan bevestigen. Mogelijk kan het feit dat de verzekeringskwestie afgedaan is in uw voordeel werken.

Meer lezen over verkeersboetes uit Duitsland.