Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(SPOED) Bezwaar aantekenen tegen boete

Vraag gesteld door Chaz op 13 december 2017

Halverwege Juli reed ik met mijn vriendin van Frankfurt richting Wenen. Na getankt te hebben in Wurzburg werden we op het benzinestation aangesproken door een Duitse agent die onze auto wilde doorzoeken op sporen van drugs; hierbij hebben wij na enige twijfel aangegeven inderdaad in het bezit te zijn van ~10 gram cannabis. Dit is ingenomen, waarna we een gratis ritje achterin de politieauto richting het bureau hebben gekregen. De eigen auto is bij het tankstation blijven staan; ik kreeg 24 uur rijontzegging vanwege het roken van een jointje eerder die dag.

Bij het bureau zijn de nodige papieren ingevuld en kwam er eveneens een dokter om bloed af te nemen. Daarbij heb ik ook behendigheidstets moeten doen, naar mijn idee vergelijkbaar met tests voor het rijden onder invloed van alcohol - denk aan je neus aanraken met je ogen dicht, over een rechte lijn lopen, etc. Deze gingen mij allemaal nagenoeg perfect af, met een lachende dokter en agent als resultaat - moet gezegd worden dat dit een van mijn meest positieve ervaringen is geweest met politie.

Na telefonisch overleg tussen meneer agent en de (snel?)rechter werd mij verteld dat de boete een maximum van 300EU zou bedragen, minder dan de eerder aangegeven 500 vanwege mijn medewerking - dit heb ik ter plaatse af moeten tikken om de sleutel van m'n auto een dag later weer op te kunnen halen. Daarbij heeft hij ook gezegt dat ik over een x aantal maanden een bevestiging per post zou krijgen, met als enige mogelijkheid een eventuele reductie van het betaalde bedrag. Na een aantal suggesties voor hostels en uitgaansgelegenheden in Wurzburg mochten we weer gaan.

Nu heb ik gisteren de uiteindelijke boete ontvangen - 1000EU met daarbij 10 maanden rijontzegging in Duitsland. Dit is 700EU hoger dan aanvankelijk aangegeven. Daarbij zijn de testresultaten van de vaardigheidstest ook compleet tegenovergesteld van hoe ik er daadwerkelijk aan toe was - het beste voorbeeld is nog wel dat ik 3 seconden als 30 seconden heb ervaren, terwijl ik juist tot grote verbazing van de dokter exact 30 seconden telde.

Mijn vraag is in hoeverre ik dit aan kan vechten. Dit moet binnen twee weken en ik heb gelukkig een Duitse maat die mij kan helpen met het schrijven van eventuele brieven, maar voordat ik er tijd in ga stoppen zou ik graag willen weten of het uberhaupt zin heeft. Ik voel me op het moment redelijk genaaid, niet alleen door de forse extra geldboete, maar ook mede door de verdraaiing van de testresultaten; de rijontzegging boeit me verder vrij weinig.

Alvast bedankt voor de hulp!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent in Duitsland aangehouden waarbij er cannabis is aangetroffen in uw voertuig, U hebt ter plaatse 24 uur rijontzegging gehad vanwege het roken van een joint eerder die dag. Op het politiebureau is er een behendigheidstest uitgevoerd. Ter plaatse hebt u toen ook 300 euro moeten betalen. Er is wel aangegeven dat er later nog een afwijkende boete nagestuurd kon worden. Dat was ook het geval. U ontving later een boete thuis van 1000 euro met 10 maanden rijontzegging in Duitsland. Echter, de resultaten van de behendigheidstest die weergegeven waren op dat bericht klopte volgens u niet met de werkelijke resultaten aldaar. U vraagt zich af of u hiertegen in bezwaar kan.


Bezwaar
Het is algemeen bekend dat Duitsland een streng beleid voert ten aanzien van gebruik van cannabis in het verkeer. Alleen indien u kunt aantonen dat de resultaten afwijkend zijn, ten opzichte van de resultaten die ter plekke in het politiebureau te zien waren, heeft het zin om in bezwaar te gaan.

Rijverbod
U dient te allen tijde gevolg te geven aan een opgelegd (tijdelijk) rijverbod. Naast de mogelijkheid om Indien u kunt aantonen dat het gaat om afwijkende behendigheidsresultaten kunt u uiteraard bezwaar aantekenen. Indien u dat niet kunt zal bezwaar aantekenen weinig zin hebben en adviseer ik om de geldboete te voldoen.het rijbewijs op te sturen (aangetekend), kunt u er ook voor kiezen om naar de deelstaat af te reizen waar u de overtreding heeft begaan (zie brief). Aldaar kunt u bij een zogenaamde Bussgeldstelle/ Bussgeldbeörde een aantekening laten zetten met betrekking tot het rijverbod. Het rijverbod gaat dan de volgende dag in.