Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gordelverlenger toegestaan in buitenland

Vraag gesteld door BartH op 17 juni 2015

Een goedemiddag,

Ik heb drie jongens in de leeftijd van 11 maanden, 5,5 jaar en 6,5 jaar oud en nu is het sinds de kleine er is erg passen en meten met de stoeltjes.

De gordels om krijgen is dan ook echt een uitdaging aangezien de twee oudste op een kinderzitje zitten en de jongste in een vaste maxi-cosi stoel.

Nu hoorde ik van iemand over een gordelverlenger zodat je er makkelijker bij kan. In Nederland zijn deze toegestaan maar zijn deze ook toegestaan in Belgie en Frankrijk. Dit aangezien we naar Frankrijk toegaan op vakantie.

In Nederland hebben we nu ook vaak de langste van de 2 oudste kids gewoon op de bank zitten zonder kinderzitje. Met drie kids en boven een bepaalde lengte mag dit volgens mij. Klopt dit? Mag dit bijv in Belgie en Frankrijk ook? Dan zou een gordelverlenger niet nodig zijn.

Ik hoor het graag.
Groetjes,
Bart

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U wenst na te gaan wat de regels zijn in Frankrijk en België met betrekking tot het vervoer van kinderen en gebruik te maken van een eventuele gordelverlenger. Het is in Nederland overigens niet toegestaan een gordelverlenger te gebruiken bij een autokinderzitje. Indien de gordel te kort is, dan moet er een andere goedgekeurde autogordel worden gemonteerd. 

In Frankrijk gelden de volgende regels:

Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een passend en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd of, indien die voor hen geschikt is, een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel dragen.

Kinderen tot 10 jaar mogen niet op de voorstoel worden vervoerd, tenzij:

  • ze met de rug naar voren worden vervoerd in een geschikt kinderzitje en de airbag is uitgeschakeld;
  • de auto geen achterbank heeft;
  • de achterbank geen veiligheidsgordels heeft;
  • de achterbank volledig is bezet met kinderen jonger dan 10 jaar.
  • Een kind met een gewicht tot 13 kg moet in een baby- of kinderautostoeltje met de rug naar voren worden vervoerd. Een kind tussen de 9 en 18 kg moet in een kinderzitje worden vervoerd. Een kind onder de 10 jaar mag vanaf het moment dat het 15 kg is, ook worden vervoerd op een zittingverhoger met een gewone veiligheidsgordel om.
  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet worden vervoerd op een zitplaats zonder veiligheidsgordels.

In België gelden de volgende regels met betrekking tot het vervoer van kinderen:

  • Kinderen met een lengte van minder dan 1,35 m mogen alleen in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd.
  • Kinderen die jonger dan 3 jaar zijn, mogen niet worden vervoerd in een auto waarin een kinderzitje ontbreekt.
  • Alleen wanneer op de achterbank al twee kinderzitjes in gebruik zijn en er geen plaats is voor een derde kinderzitje, mag een derde kind met slechts een gordel om vervoerd worden.
  • Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.

Meer informatie vindt u nog op onze website: /vakantie/landeninformatie