Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fabrieksgarantie op koppeling

Vraag gesteld door JP france op 5 november 2015

Betreft een citroen C4 picasso hdi uit 2014. Auto is nu 19 maanden oud.
De C4 picasso kun je alleen starten met de koppeling ingetrapt. In de zomer van 2015 kon ik de auto soms alleen starten door de koppeling diep in te trappen of nog een keer intrappen. Het was dus niet altijd. Echt soms. Geen storinglampjes ofzo. Km stand in de zomer tussen 30 en 40.000. Aangezien het niet echt hinderlijk is heb ik de klacht bewaard tot de 50.000 km beurt. Begin oktober afspraak gemaakt. Km stand 45000. Medio oktober kon ik terecht. Km stand 48000. Beurt gehad. Om het probleem te onderzoeken moest een nieuwe afspraak gemaakt worden. Onderzoek door versnellingsbak en koppeling te demonteren. Km stand 51.000. Demontage, onderzoek. Resultaat blauwe koppelingsplaten. Ik heb nog nooit problemen gehad met koppeling.
Garage zegt dit is een slijtageonderdeel is met garantie tot 40.000. Dus geen garantie. Reparatiekosten 1900 euro.
Ik vind dit volledig onterecht. Ik heb Fabrieksgarantie. Ik rijd nooit met caravan. Rijdt zelden tot nooit dagelijkse files. Rustige rijder.
Ze konden niet zeggen of het probleem van het starten zou worden opgelost. Nieuwe koppelingsplaten worden nu gemonteerd. Wat moet je anders. Ik vind dit zo onterecht dat ik moet betalen.
Graag advies.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Binnen de (fabriek)garantie wordt de koppeling van uw Citroën C4 Picasso uit 2014/ 51.000km vervangen. Kosten hiervoor bedragen € 1900,-. De dealer stelt dat de uit te voeren reparatie niet langer onder de fabrieksgarantie valt. U vraagt ons wat uw rechten zijn.

In principe zou de reparatie uitgevoerd moeten worden op grond van de toepasselijke fabrieksgarantie. Tenzij in de algemene voorwaarden inderdaad zou staan, dat koppelingsplaten/ aan slijtage onderhevige onderdelen slechts tot 40.000 km voor vergoeding in aanmerking komen.

Indien na raadpleging van de garantiebepalingen deze uitsluiting niet blijkt, en noch uw uw rijstijl hier debet aan is, dient de dealer de reparatie onder garantie uit  te voeren.

Wettelijke garantie
Mocht blijken dat de koppeling zelf gebrekkig is en de Citroën garantie desondanks geen soelaas biedt, kunt u zich beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit ex art 7:17 BW e.v.). Een koppeling heeft - bij normaal gebruik - immers een langere levensduur dan 19 maanden/51.000 km.

Mocht u hierover geen overeenstemming bereiken met de dealer, adviseer ik u:

  •  uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen
  •  het geschil (op grond van conformiteit, niet op grond van fabrieksgarantie) ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie    Voertuigen.