Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

distributieketting van mijn vw golf (8 jr oud en 84.000 km) zou vervangen moeten worden en volgens dealer kan dat zomaar. Klopt dat?

Vraag gesteld door Golfmetdistributieketting op 30 oktober 2018

de 1e ketting is bij 26.000km vervangen, ik kocht de auto daarna en nu moet het weer. en de dealer (Maas Uithoorn ) zegt dat dat normaal ois, dat kan gebeuren. KLopt dat?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw VW Golf (2010/ 84.000 km) is voor de tweede keer aan vervanging toe. U vraagt zich af wat uw rechten zijn nu de dealer niet thuis geeft.

t(f)si-motor
Betreft het toevallig een T(F)SI-motor? Deze motoren van deze lichting staan immers bekend vanwege problemen als zeer hoog olieverbruik en problemen aan de distributieketting.

Levensduur distributieketting
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto dient de distributieketting een autoleven lang mee te gaan. Een distributieketting zelf is onderhoudsvrij.

Wettelijke garantie
Nu duidelijk is dat de distributieketting ondeugdelijk is, maakt dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Ofwel; er is sprake van non-conformiteit ex artikel 7:17 BW e.v.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u de dealer (uw verkoper) in de gelegenheid te stellen om het gebrek te verhelpen. Laat u dit na? Dan verspeelt u uw rechten.

Kosten herstel
De reparatiekosten komen geheel en al voor rekening van de verkoper op grond van art 7:21 lid 2 BW.

Geschillencommissie
wanneer de auto destijds is geleverd inclusief BOVAG-garantie, kunt u een eventueel geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.