Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf auto optie ontbreekt

Vraag gesteld door PetraJordan001 op 17 december 2015

Enige tijd geleden heb ik een auto gekocht via een BOVAG garage. Met een garantie van een half jaar. Deze auto heb ik via autotrader gevonden. Nu stonden er in de verkoopopties op autotrader dat de auto voorzien was van cruisecontrol. Nu blijkt dus dat er geen cruisecontrol op zit. Heb dit aangegeven aan de verkoper en die zei dat de koop onder voorbehoud van druk en zet kosten zijn. Want autotrader leest de gegevens in van een bepaald systeem op basis van een kenteken en dan kan het zijn dat de gegevens niet kloppen. Hoe moet ik hier mee omgaan? Had ik dit moeten zijn tijdens mijn proefrit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht bij een Bovag garage inclusief 6 maanden garantie. Op grond van de advertentie mocht u erop vertrouwen dat de auto onder meer was uitgerust met de optie 'cruisecontrol'. Na levering van de auto bleek deze optie echter te ontbreken. U vraagt ons nu wat uw rechten zijn.

Aanbod advertentie
In beginsel mag een consument ervan uitgaan dat het aanbod in de advertentie juist is, tenzij de verkoper het aanbod herroept of dat er naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid sprake is van een kennelijke vergissing.

Op grond van het aanbod in de desbetreffende advertentie hoefde u er niet aan te twijfelen dat beide opties ook aanwezig waren op de auto. De verkoper heeft het aanbod niet herroepen, noch is het aanbod onwaarschijnlijk.

Wettelijke garantie
U heeft een auto geleverd gekregen die niet voldoet aan de verwachting die u ervan zou mogen hebben mede op grond van de mededelingen door de verkoper (advertentie).

Op grond van de wettelijke garantie ex art 7:17 BW juncto 7:21 BW heeft u recht op aflevering van de ontbrekende opties. Vraag is echter of beide opties technisch gezien nog kunnen worden ingebouwd. Mocht dit onmogelijk zijn, dan kunt u een schadevergoeding vorderen.

Uitspraak Geschillencommisse Voertuigen
Ter onderbouwing van mijn antwoord, wijs ik u op een uitspraak van de Geschillencommissie Voertuigen in 2005 met referentienummer: VOE05-0617.

Geschillen
Mocht u geen overeenstemming bereiken met de verkoper ter zake dit geschil, dan kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Er is immers sprake van Bovag garantie.

Wilt u meer informatie over klachten na aankoop? Dan verwijs ik u graag naar onze webpagina: ' Klachten na aankoop'.