Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verjaringstermijn verkeersovertreding Zwitserland

Vraag gesteld door haz79 op 21 juli 2015

Net 10 jaar geleden heb ik in Zwitserland 26 km te hard gereden in de plaats Lausen. Ik ben schuldig bevonden van een eenvoudige inbreuk op het verkeersreglement en veroordeeld tot een geldboete. Dit heb ik nooit betaald. Bij geen gehoor is deze straf omgezet in een gevangenisstraf voor een aantal dagen. Ik heb al een jaar of 8 niets meer van ze gehoord en vraag me af of mijn overtreding inmiddels verjaard is in Zwitersland. Oftewel kan ik het land weer zonder problemen betreden. Het liefst zou ik contact opnemen om mijn status daar na te vragen, maar of dat verstandig is? Ik hoop dat u deze week nog per e-mail kunt reageren.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent tien jaar geleden veroordeeld een geldboete te betalen in Zwitserland in verband met een verkeersovertreding. De geldboete is omgezet in een gevangenisstraf voor een aantal dagen. U vraagt zich af of de overtreding is verjaard. 

In het algemeen geldt dat de verjaring wordt opgeschort wanneer u niet in het desbetreffende land aanwezig bent. Dit zou betekenen dat de overtreding nog niet verjaard is. Voor zekerheid hieromtrent adviseer ik u (geanonimiseerd) contact op te nemen met de Zwitserse autoriteiten. De gevangenisstraf zou omgezet kunnen worden naar een geldboete. U kunt ook een advocaat die gespecialiseerd is in Zwitsers recht hierover raadplegen. Een overzicht vindt u hier: http://www.sav-fsa.ch/en/home.html