Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik Audi aansprakelijk stellen voor een kapotte distributieketting en een motor die daardoor volledig vervangen dient te worden.

Vraag gesteld door op 27 mei 2019

Ik heb een Audi A5 cabrio 2.0 TFSI 2009 (130000 km op de teller) altijd onderhouden bij dealer. Alle bewegende delen in de motor 2 jaar geleden vervangen vanwege verhoog oliegebruik (bekend audi probleem). Nu ineens zonder waarschuwing de complete motor kapot door de distributieketting die blijkbaar verschoven is. Motor niet meer te repareren en niemand voelt zich verantwoordelijk (dealer, importeur en fabrikant niet). Ik heb altijd begrepen dat deze ketting een autoleven mee dient te gaan.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u Audi aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgschade vanwege een kapotte distributieketting.

Het is een gegeven dat de TFSI motoren van Audi tot circa 2013 veel problemen opleverden, met name de distributieketting en het exorbitante hoog olieverbruik.

Anders dan een distributieriem is een distributieketting niet aan slijtage onderhevig. Van een distributieketting mag u dan ook verwachten dat deze een autoleven meegaat. Zo niet, dan kunt u zich - indien het een consumentenkoop betreft - beroepen op non-conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Voor een beroep op conformiteit dient u zich te wenden tot de verkoper en niet tot de importeur. Indien de verkoper niet thuis geeft, schakel dan uw rechtsbijstand in of leg de zaak ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Rode draad in de uitspraken Geschillencommissie Voertuigen is dat de gevolgschade doorgaans geheel voor rekening komt van de dealer/verkoper.

Voor meer infortie over klachten na aankoop verwijs ik u naar onze website.