Kan ik Audi aansprakelijk stellen voor een kapotte distributieketting en een motor die daardoor volledig vervangen dient te worden.

Vraag gesteld door cwf op 27 mei 2016

Audi A5 cabrio 2.0 TFSI 2009 130000 km altijd onderhouden bij dealer. Alle bewegende delen in de motor 2 jaar geleden vervangen vanwege verhoog oliegebruik (bekend audi probleem). Nu ineens zonder waarschuwing de complete motor kapot door de distributieketting die blijkbaar verschoven is. Motor niet meer te repareren en niemand voelt zich verantwoordelijk (dealer niet Martin Schilder. PON niet Audi niet). Ik heb altijd begrepen dat deze ketting een autoleven mee dient te gaan.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u Audi aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgschade vanwege een kapotte distributieketting.

Het is een gegeven dat de TFSI motoren van Audi tot circa 2013 veel problemen opleverde, met name distributieketting en exorbitant hoog olieverbruik.

Anders dan een distributieriem is een distributieketting niet aan slijtage onderhevig. Van een distributieketting mag u dan ook verwachten dat deze een aot lang meegaat. Zo niet; dan kunt u zich - indien het een consumentenkoop betreft - beroepen op non-conformiteit ex art 7:17 Bw e.v.

Voor een beroep op conformiteit dient u zich te wenden tot de verkoper en niet tot de importeur. Indien de verkoper niet thuis geeft, schakel dan uw rechtsbijstand in of leg de zaak ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Rode draad in de uitspraken Geschillencommissie Voertuigen is dat de gevolgschade doorgaans geheel voor rekening komt van de dealer/verkoper.

Voor meer infortie over klachten na aankoop verwijs ik u naar onze website.***

Reactie van Dhr. T:

Beste CWF,
Bij dezelfde dealer heb ik een vergelijkbaar probleem: ketting dient vervangen te worden en men verwacht dat ik betaal. Gezien de info van ANWB op deze site en gezien de uitspraken van de geschillencommissie over dit onderwerp, zit VW op het verkeerde pad door de bal nog steeds bij de consument neer te willen leggen. Ik ben benieuwd of je inmiddels stappen hebt ondernomen en zo ja wat de vorderingen zijn.***

Reactie van Co.vd.S:

graag wil ik ook even reageren, ik heb net hetzelfde meegemaakt met mijn Skoda Yeti, kapot begin deze maand in Z Frankrijk, net de garage gebeld en deze vertelden mij dat vrijwel alles kapot is door de distributieketting doordat deze niet meer op spanning stond, kosten nieuwe motor 10000 € maar daar kan ik ook niet mee akkoord gaan, auto 5 jaar oud 68000km op de klok, zou graag weten hoe het bij jullie is afgelopen, ik denk dat ik naar de geschillen commissie moet gaan. graag advies.