Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is aansprakelijk bij onafgemaakte invoegactie bij file?

Vraag gesteld door Invoegen voor vrachtauto op 13 september 2018

In juli ben ik half ingevoegd in een file. Vóór een vrachtwagen was ruim plaats. Ik stond nog enigszins scheef omdat de file niet bewoog. Opeens trok de vrachtwagen op, terwijl de file nog stilstond, omdat hij het gat dicht wilde rijden. Maar inmiddels stond ik daar met mijn Nissan Primera (niet echt een kleine auto). Hoewel het een beperkte deuk was, was mijn auto Total loss, gezien de leeftijd.
Afgelopen kreeg ik van de verzekering van de vrachtwagen onderstaande tekst.
Volgens de chauffeur van onze verzekerde ontstond de aanrijding doordat u van rijbaan veranderde. Uit het schadebeeld blijkt dat deze rijbaanwisseling nog niet was voltooid. Uw auto is linksachter geraakt door de rechtervoorhoek van de vrachtwagen. Omdat u een bijzondere manoeuvre uitvoerde, diende u vrije doorgang te verlenen aan overig verkeer. Nu u onze verzekerde hinderde in zijn doorgang, ligt de aansprakelijkheid bij u.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk bent u als automobilist betrokken geweest bij een aanrijding op de snelweg. U vraagt zich af wie er aansprakelijk is.

Schade
Uitgangspunt bij schade is, dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan aantonen dat een andere partij hiervoor aansprakelijk is.

De wederpartij beroept zich op artijel 54 RVV (bijzondere manoeuvre), waarbij u als bestuurder onder meer bij het invoegen al het overige verkeer vrije doorgang te verlenen.

Daar tegenover staat artikel 19 RVV:
"De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Disculperende stilstand
Disculperende stilstand houdt in dat u al zo lang stilstond dat de bijzondere manouevre geen rol meer speelt. U kunt dit bewijzen door bijvoorbeeld getuigen.

Kunt u geen bewijs overleggen dan blijft het vermoeden van schuld bij u liggen aangezien u op het moment van de aanrijding een bijzondere manoeuvre uitvoerde.