Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuurder wil borg niet terugstorten.

Vraag gesteld door Kulba Woody op 4 oktober 2016

Verhuurder heeft onze fietsen op de gehuurde caravan geplaatst (hij stond hier op)en verzekerde ons dat dit zo kon en veilig was. Het remhandvat van onze fiets heeft enkele krasjes en een licht deukje op de caravan achtergelaten. Zodra we dit zagen tijdens de reis hebben we het stuur van de fiets gedraaid. Nu wil de verhuurder ons laten opdraaien voor het eigen risico van 450 euro van de all risk verzekering, tevens onze borg. Ze willen geen schaderapport want dit is zo'n gedoe. Het huurcontract, toegestuurd per mail, is nooit door ons ondertekend en ook de voorwaarden op de achterzijde hebben we nooit ontvangen. Het zit zakelijk nogal zwak in elkaar achteraf gezien. We hebben wel een reisverzekering bij de ANWB. Kunnen we onze borg rechtmatig terugvragen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Er is schade ontstaan aan de door u gehuurde caravan door toedoen van remhandvat fiets. Schade bestaat uit krasjes en een deukje. Verhuurder weigert nu om borg van € 450,- terug te betalen. U vraagt zich af of u de borg terug kan krijgen.

Een (huur)overeenkomst hoeft niet schriftelijk te zijn overeengekomen om rechtsgeldig te zijn. Een mondelinge (huur)overeenkomst is eveneens bindend.

Centrale vraag hier is wie aansprakelijk is voor de ontstane schade aan de caravan.

U heeft recht op teruggave van de borg, indien u kunt aantonen dat de schade al aanwezig was ten tijde van ontvangstname van de caravan, of indien u kunt aantonen dat de schade is ontstaan door toedoen van de verhuurder bij plaatsen van de fietsen.