Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verborgen gebrek

Vraag gesteld door mulderrf op 1 maart 2017

Hallo mede mensen een vraag. ik heb een auto gekocht uit 2010 voor vr prijs 8750 euro. dealer onderhouden 163250kmh. bovag garantie afgekocht ivm de prijs drukken.
Na een week kwam ik er achter dat naar alle waarschijnlijkheid de distributieketting ratelde. hier over gebeld. En naar laten luisteren bij mijn eigen garage, mening was verdeeld. Nu anderhalve maand verder ben ik er zeker van dat de ketting wel ratelt af en toe daarbij in de 2de week naar aankoop stond mijn partner stil en kon niet meer schakelen, maar goed dat is verholpen de olie was waarschijnlijk te laag. De centrale deur vergrendeling werkte 2 x niet.
mijn vraag aan jullie moet de garage alsnog de ketting en toe behoren vervangen kosteloos. Volgens een jurist wel en mijn eigen garage valt dit onder 7:12 wb consument conformiteit.

groet Mulderrf

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft recentelijk een auto gekocht (2010/ € 8.750,-/ zonder garantie) bij een garagist (BOVAG). Direct na levering maakt de distributieketting een ratelend geluid. Hoogstwaarschijnlijk moet de distributieketting vervangen worden. U vraagt zich af of de verkoper voor deze kosten moet opdraaien.

Allereerst moet komen vast te staan of het geratel daadwerkelijk wordt veroorzaakt door de distributieketting (het heeft er wel alle schijn van).

In tegenstelling tot een distributieriem dient een distributieketting - uitgaande van normaal gebruik en regulier onderhoud - normaliter een autoleven lang mee te gaan.

Als blijkt dat de distributieketting vervangen moet worden, dan hoeft u dit dus in alle redelijkheid niet te verwachten. In dat geval kunt u een beroep doen op conformiteit art 7:17 BW.

Voor een beroep op conformiteit dient u zich te allen tijde te wenden tot de verkoper. Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten voor rekening van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.