Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

staaroperatie en rijbewijs

Vraag gesteld door driesje op 6 juli 2018

Mogelijk moet ik over een aantal maanden een staaroperatie ondergaan aan beide ogen, eerst het ene en pas nadat het oog stabiel is, wordt het andere behandeld. Echter, in mijn rijbewijs staat bril/contactlenzenverplicht. Volgens rescensies kan de huidige bril als tussenoplossing voor de twee behandelingen plaatsvinden. In dat geval heb ik een probleem: ik kan onmogelijk voor mijn werk wegblijven maar ik moet wel 50km heen en 50km terug. En dat met een bril die voor het ene oog niet goed meer is. Mag dat wel? En als het tweede oog stabiel is verklaard (wat ook nog een maand kan duren) dan zit ik weer: het eerste oog is inmiddels goed maar het tweede herstellende. Bovendien, ik vraag mij af of ik opnieuw een rijbewijskeuring moet ondergaan?.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Binnenkort moet u een staaroperatie aan beide ogen ondergaan. Dit gebeurt niet gelijktijdig maar eerst het ene oog en daarna het andere oog. U vraagt zich af hoe dit is geregeld met het rijbewijs en of u opnieuw een rijbewijskeuring moet ondergaan.

Allereerst staat in de wet dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken of het verkeer mag hinderen. Dit is geregeld in de wet, art.5 Wegenverkeerswet.

Er is echter geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen.

U kunt het beste met uw oogarts bespreken of en wanneer u weer mag autorijden. U kunt aan hem een verklaring vragen.

Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk om te beoordelen of het veilig is om in de auto te stappen.