Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte parkeerboete in Brussel/Belgie

Vraag gesteld door RC63 op 2 augustus 2018

Ik heb 6 maart jl een parkeerboete twv €25 gekregen in Brussel. Dit is echter onjuist. Ik heb in eerste instantie doordat ik eea niet begreep een parkeerkaart tvw van €0 en dus géén parkeerrecht eruit gekregen. Direct daarna een nieuwe kaart betaald met parkeertijd tot 12:25. Ik heb daarna beide parkeerkaarten (met precies dezelfde aanvangstijd 10:28) in de auto gelegd. Kennelijk is het betaalde kaartje bij het dichtdoen van mijn portier op de vloer gevallen. Bij controle hebben ze alleen de €0 kaart gezien en een boete opgelegd. Ik heb bezwaar gemaakt met bijvoegen van mijn betaalde parkeerkaart. Dit vonden zij géén goede reden en hebben een incassobureau op de zaak gezet. Ook hier heb ik bezwaar gemaakt. Na 2 weken krijg ik nu van incasso bureau dat mijn bezwaar niet gehonoreerd wordt. Ik moet de boete €25,00 plus €40 incassokosten betalen. De administratiekosten €35 wordt in mindering gebracht.

Ik vind dit onterecht en wil graag weten wat mijn rechten hierin precies zijn. Graag uw prompte reactie daar ik maar enkele dagen heb om de boete te betalen. Bij voorbaat dank. RC63

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt een parkeerboete gekregen in Brussel. Het parkeerkaartje waarvoor u hebt betaald, is waarschijnlijk bij het sluiten van het autoportier gevallen. Daardoor was het niet meer zichtbaar voor de controleur. U hebt bezwaar gemaakt met het betaalde kaartje als bewijs van betaling. Dit bezwaar is tot twee keer toe afgewezen. U wilt weten wat uw rechten zijn.

Op de parkeerboete staat doorgaans de reden waarom u een boete heeft gekregen. Nu uw bezwaar tot 2x toe is afgewezen, kunt u mogelijk nog in beroep gaan. Of dat mogelijk is, staat op de brief vermeld die u hebt gekregen. Daar zal dan ook in staan bij welke instantie u in beroep kunt gaan en binnen welke termijn. Of uw beroep succesvol zal zijn, is de vraag. Anders dan in Nederland kan in België anders worden omgegaan met het achteraf kunnen tonen van een parkeerkaartje.

U kunt ervoor kiezen om toch maar te betalen. U bent er dan vanaf en u loopt niet het risico dat, wanneer ook uw beroepschrift wordt afgewezen, het te betalen bedrag hoger wordt.