Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hagelschade auto die ingeruild is bij aankoop nieuwe auto

Vraag gesteld door ElcoBilt op 20 augustus 2018

Goedendag,
Wij hebben vorige week een nieuwe auto gekocht en een fiatje ingeruild.
Nu hoor ik vandaag van de dealer dat er hagelschade is.
Ik wist dat niet want de auto werd gebruikt door mijn zoon die elders woont.
De hagelschade moet aangericht zijn op 29 mei rond 16uur. Toen was het noodweer in Utrecht. Toen was de auto nog verzekerd bij nowGo. We konden de schade niet eerder melden omdat hij vanmorgen pas is vastgesteld.
Valt deze schade nog onder dekking van deze verzekering?
Of zijn er andere oplossingen om deze schade te dekken?
groet
Hank

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een autobedrijf een nieuwe auto gekocht, waarbij u uw oude auto heft ingeruild. Pas na levering ontdekte het autobedrijf hagelschade aan de door u ingeruilde auto. U vraagt zich af of deze schade nog op uw autoverzekering te verhalen is.

Verjaring schadeclaim
Indien uw auto (gedeeltelijk) casco verzekerd is, dan kunt u tot drie jaar na de schadedatum de schade claimen. Voorwaarde is wel dat het kenteken nog op uw naam dient te staan. Indien de auto inmiddels is overgeschreven - op naam van het autobedrijf - dan kunt u niet langer een beroep doen op uw autoverzekering.

Overgang risico auto
Op grond van de wet gaat het risico van de auto over op het moment van levering. Als u te goeder trouw bent geweest bij het sluiten van de overeenkomst, waarbij u nar eer en geweten de ondernemer heeft verteld over de status van de auto, dam kan het autobedrijf de geconstateerde schade of gebreke na levering, niet langer op uw verhalen.

Bovendien valt niet uit te sluiten dat de hagelschade aan de auto pas na levering is ontstaan. Bovenal heeft de garagist zijn onderzoeksplicht verzaakt.


N