Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De distributieband van mijn auto is gesprongen binnen het termijn van 5 jaar en het gereden aantal km. Is er een wettelijke garantie?

Vraag gesteld door Pvdl op 14 maart 2016

Mijn auto is 13 jaar auto en de distributie band is netjes om de 5 jaar vervangen (dit is dus de derde) De band moet uit veiligheid om de 5 jaar vervangen worden of na 120.000 km. Er is in die 3 jaar 40.000 km gereden en de band is 3 jaar geleden vervangen. De garage claimt dat er maar een jaar garantie zit op onderdelen. De auto is daar al 13 jaar in onderhoud en ik ben twee maanden geleden nog in de garage geweest met de mededeling dat ik het gevoel had dat de auto niet prettig reed, minder power had en een geluidje hoorde. Er is toen gereden met de auto en er was volgens de monteur niets aan de hand. Ook is de auto APK gekeurd twee maanden geleden. Wie is er nu aansprakelijk?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto van 13 jaar oud waarbij nu de distributieriem vervangen moet worden. Er is geen sprake meer van garantie.

Het onderhoudsschema geeft aan wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Als er geen sprake meer is van garantie is er nog altijd de wet. De wet geeft aan dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van wat u heeft gekocht, in dit geval de distributieriem. Op grond van het onderhoudsschema mag u verwachten dat de riem 5 jaar of 120000 km meegaat.

Als u de auto steeds bij dezelfde garage in onderhoud heeft gehad en de riem breekt tussentijds kunt u zich beroepen op het feit dat de aan u geleverde riem niet de levensduur heeft gehad die u mocht verwachten.Wel moet vast komen te staan dat de oorzaak is gelegen in de distributieriem zelf. In dat geval kunt u de garage aanspreken die de laatste riem heeft geleverd. De gevolgschade komt voor rekening van de garage. De kosten voor de distributieriem vallen onder onderhoud en zijn niet te verhalen.

Informatie over hoe u de verkoper kunt aanspreken vindt u op onze website.

Mocht er een andere oorzaak zijn van het feit dat de distributieriem vervangen moet worden dan hangt het van die oorzaak af wat uw mogelijkheden zijn.