Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met een Ecuadoriaans rijbewijs

Vraag gesteld door JeroenBMW op 25 maart 2018

Mijn vriendin heeft de Ecuadoriaanse nationaliteit. Zij woont al een paar jaar in Nederland met een tijdelijke verblijfsvergunning. Mijn vriendin is in het bezit van een Ecuadoriaans rijbewijs.

In Nederland mag zij niet meer rijden met dat rijbewijs. Als je langer dan 6 maanden in Nederland woont, moet je je buitenlandse rijbewijs namelijk omzetten naar een Nederlands rijbewijs.

Nu neem ik aan dat zij op vakantie in het buitenland in Europa wel mag rijden met haar Ecuadoriaanse rijbewijs. Zij woont immers niet in de Europese landen waar wij op vakantie gaan.

Klopt dit of zie ik iets over het hoofd?

Dank, Jeroen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of uw vriendin met de Ecuadoriaanse nationaliteit, die reeds enkele jaren in Nederland woonachtig is op een tijdelijke verblijfsvergunning, met haar geldige Ecuadoriaanse rijbewijs wél in alle overige landen mag rijden.

Nederland
Uw vriendin (Ecuadoriaanse nationaliteit) mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met haar buitenlandse rijbewijs. Daarna dient zij over een Nederlands rijbewijs te beschikken.

Geldigheid buiten Nederland
De '185 dagen regel' komt voort uit de Europese Vrijhandels Associatie (EVA). In wezen geldt desbetreffende regel alleen voor het land waar men ingeschreven staat (Nederland). Oftewel, dit impliceert dat een geldig Ecuadoriaans rijbewijs geldig is in alle landen buiten Nederland om.