Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogelijke kilometerstandfraude

Vraag gesteld door motoren op 1 september 2017

Ik heb kort geleden een BMW motor gekocht van 5 jaar oud met 12000 km op de teller. Na enkele ritten merk ik dat de kilometertrip teller als ik 100 km heb gereden maar 40 km aangeeft. Dit heeft consequenties voor de tellerstand bij aankoop van de motor. Naar alle waarschijnlijkheid heeft deze motor dus veel meer km gereden als waar hij door de motorzaak AB motoren in Leiderdorp voor verkocht is. Dan had ik niet betaald wat ik er nu voor betaald heb.
Wat kan en moet ik doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u een gebruikte BMW motorfiets gekocht (5 jaar oud/ 12.000 km). Nu blijkt dat de kilometerteller slechts 40 km noteert, wanneer u een afstand van 100 km heeft afgelegd. Hoogstwaarschijnlijk was de afgelezen kilometerstand op datum verkoop dus een fractie van het totaal aantal gereden kilometers. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Complex in deze zaak is, dat niet vast te stellen is wanneer de kilometerteller de de gereden afstand onjuist registreert. De onjuiste registratie van de teller kan bij wijze van spreken zijn ontstaan ook pas zijn ontstaan daags nadat u de motor geleverd had gekregen...

Evenwel kunt u wel eisen (garantie/wettelijke garantie) dat de verkoper de teller vervangt. Op grond van de wet (art 7:18 lid 2 BW) is het aan de verkoper te bewijzen dat de teller bij levering wél juist functioneerden.

Voorts zou wellicht door een onafhankelijk expert (DEKRA of CED) kunnen worden vastgesteld - aan de hand van gebruikssporen - wat de vermoedelijke aantal gereden kilomters zijn van deze motorfiets. Vervolgens kan dan becijferd worden, wat de motor op moment van verkoop minder waard zou zijn geweest, uitgaande van deze geschatte kilometrage.

Geschillencommissie Tweewielers
Mocht er sprake zijn van BOVAG-garantie, en u komt niet tot een vergelijk met de verkoper, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Gescillencommissie Tweewielers.

Meer informatie over klachten na aankoop en over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.
Is